Romania a castigat la ICSID procesul privind IMUM Medgidia
Data publicarii: 10-09-2013 | EconomieStatul roman, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), a castigat procesul judecat la Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii (ICSID) din Washington, initiat de cumparatorii Omer Dede si Serdar Elhuseyni, in cauza arbitrala IMUM SA Medgidia, inregistrata cu nr. ARB 10/22B.
Litigiul a avut ca obiect respectarea drepturilor si obligatiilor investitorilor izvorate din contractul de privatizare din 2004 cu cumparatorii Omer Dede si Serdar Elhuseyni, prin care statul roman a cesionat pachetul de 69,99% actiuni, detinut la S.C. IMUM SA Medgidia - societate al carei obiect de activitate era fabricarea masinilor agricole, la care se adauga un procent de 13,38% actiuni rezultate din conversia in actiuni a datoriilor S.C. IMUM SA Medgidia la FDFEE Electrica Dobrogea.
Ca urmare a controlului efectuat de reprezentantii AAAS in perioada de monitorizare post-privatizare, constatandu-se nerespectarea de catre cumparatori a obligatiilor asumate prin contract, statul roman prin AAAS, a procedat in septembrie 2009 la executarea garantiei reale mobiliare constituite asupra pachetului de actiuni instrainat, redevenind actionarul societatii, conform contractului.
Prin actiunea introdusa la ICSID, cumparatorii Omer Dede si Serdar Elhuseyni, au acuzat statul roman ca, prin masurile intreprinse, AAAS si, implicit, Romania ar fi incalcat anumite prevederi ale Acordului privind Promovarea si Protejarea Reciproca a Investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia ("Tratatul Bilateral intre Romania si Turcia”). Prin urmare, acestia au solicitat despagubiri in valoare de 28,16 milioane Euro si 22.566 USD la ICSID pentru daunele produse.
Prin decizia arbitrala definitiva pronuntata in data de 5 septembrie 2013, tribunalul arbitral ICSID a respins in unanimitate cererea arbitrala si a admis exceptia lipsei de competenta invocate de catre statul roman prin AAAS.
Interesele statului roman prin AAAS au fost reprezentate de consortiul alcatuit din Tuca Zbarcea si Asociatii, Bucuresti, si Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, birourile din Frankfurt si New York, mandatat in acest sens.
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri