Romania a castigat la ICSID procesul privind IMUM Medgidia

Data publicarii: 10-09-2013 | Economie

Statul roman, prin  Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), a castigat procesul judecat la Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii (ICSID) din Washington, initiat de cumparatorii Omer Dede si Serdar Elhuseyni, in cauza arbitrala IMUM SA Medgidia, inregistrata cu nr. ARB 10/22B.

Litigiul a avut ca obiect respectarea drepturilor si obligatiilor investitorilor izvorate din contractul de privatizare din 2004 cu cumparatorii Omer Dede si Serdar Elhuseyni, prin care statul roman a cesionat pachetul de 69,99%  actiuni, detinut la S.C. IMUM SA Medgidia - societate al carei obiect de activitate era fabricarea masinilor agricole, la care se adauga un procent de 13,38% actiuni rezultate din conversia in actiuni a datoriilor S.C. IMUM SA Medgidia la FDFEE Electrica Dobrogea.

Ca urmare a controlului efectuat de reprezentantii AAAS in perioada de monitorizare post-privatizare, constatandu-se nerespectarea de catre cumparatori a obligatiilor asumate prin contract, statul roman prin AAAS, a procedat in septembrie 2009 la executarea garantiei reale mobiliare constituite asupra pachetului de actiuni instrainat, redevenind actionarul societatii, conform contractului.

Prin actiunea introdusa la ICSID, cumparatorii Omer Dede si Serdar Elhuseyni, au acuzat statul roman ca, prin masurile intreprinse, AAAS si, implicit, Romania ar fi incalcat anumite prevederi ale Acordului privind Promovarea si Protejarea Reciproca a Investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia ("Tratatul Bilateral intre Romania si Turcia”). Prin urmare, acestia au solicitat despagubiri in valoare de 28,16 milioane Euro si  22.566 USD la ICSID pentru daunele produse.

Prin decizia arbitrala definitiva pronuntata in data de 5 septembrie 2013,  tribunalul arbitral ICSID a respins in unanimitate cererea arbitrala si a admis exceptia lipsei de competenta invocate de catre statul roman prin AAAS.

Interesele statului roman prin AAAS au fost reprezentate de consortiul alcatuit din Tuca Zbarcea si Asociatii, Bucuresti, si Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, birourile din Frankfurt si New York, mandatat in acest sens.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului


Ultimele stiri pe BankNews.ro: