Statele europene care nu mai au incredere in moneda europeana

Data publicarii: 17-09-2013 | International
Cele mai puternice economii ale UE ar dori sa revina la vechile monede, reiese dintr-un studiu prezentat astazi de cotidianul francez la Croix, informeaza Agerpres. Neincrederea in moneda europeana este in crestere fata de anul trecut in tari precum Germania, Spania si Italia.

Conform studiului publicat de cotidianul francez si preluat de AFP, euroscepticismul progreseaza in Franta, Germania, Italia si Spania, la fel ca si neincrederea in moneda euro.

Totusi, majoritatea persoanelor chestionate considera ca apartenenta la Uniunea Europeana este un lucru bun, potrivit sondajului realizat de Institutul Ifop la cinci ani dupa prabusirea bancii Lehman Brothers care a marcat debutul crizei.


Cu toate acestea, in statele mentionate mai sus majoritatea se restrange in favoarea euroscepticilor care sunt de parere ca apartenenta la UE este un lucru negativ: 37% in Spania (fata de 26% in iunie 2012), 43% in Franta (fata de 38%), 44% in Germania (fata de 36%), 45% in Italia (fata de 39%).

In ceea ce priveste abandonarea euro pentru a se reveni la moneda nationala, cei care isi manifesta aceasta dorinta creste de la an la an. De exemplu, in Germania 43% dintre persoanele chestionate au declarat ca si-ar dori revenirea la marca, procentul este in crestere cu peste patru puncte procentuale, de la 39%, in 2012, la 43% in acest an. O crestere semnificativa a procentului celor care nu mai cred in moneda unica se inregistreaza si in Spania, unde procentul s-a majorat de la 25%, in 2012, la 38%, in acest an. O alta tara unde se doreste revenirea la fosta moneda este Italia, 35% din persoanele chestionate dorindu-si acest lucru, fata de 28%, procentul inregistrat anul trecut. Totusi, in Franta procentul scade la 33% de la 35% in iunie 2012.

Persoanele chestionate si-au exprimat masiv ingrijorarea legata de nivelul deficitului si al datoriei publice (85% in Germania, 91% in Franta, 92% in Spania, 95% in Italia).

Integral in Capital.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: