Cum iti baga bancherii mana in cont: incasezi ceva, te taxeaza

Data publicarii: 23-10-2013 | Finante-Banci

Nevoia bancilor de a indentifica surse noi de venituri dupa prabusirea vanzarilor de credite din anii de criza a creat spatiu pentru aparitia unor comisioane greu de justificat, precum taxarea incasarilor in cont din ordine de plata, o operatiune care nu are practic niciun cost pentru banca.

Sumele incasate din ordine de plata intrabancare (emise de titularii unor conturi deschise la aceeasi banca) sunt taxate cu pana la 8 lei in functie de valoarea transferului, in timp ce pentru incasari dintr-un cont deschis la o alta banca comisionul poate ajunge si la 22 de lei in cazul sumelor mari (adica peste 50.000 de lei), potrivit datelor afisate de banci pe site-urile proprii.

"Sa percepi comision la incasarea banilor in cont este o practica abuziva. E ca si cum ai penaliza clientul pentru ca iti aduce bani la banca. Din pacate, tendinta este ca si bancile care nu percep astfel de comisioane sa le introduca", afirma Alin Iacob, redactor-sef al portalului financiar Conso.ro si membru in mai multe grupuri de experti pe probeleme de protectia consumatorilor care functioneaza pe langa UE.

Daca bancherii au justificat in ultimii ani majorarea comisioanelor pentru operatiuni cu numerar la ghiseu prin nevoia de a acoperi costurile de operare a retelei, in cazul comisioanelor percepute pentru incasarea de bani in cont, in urma unui virament bancar, explicatiile sunt aproape imposibil de gasit.

Bancile nu au niciun cost direct cu operatiunile de incasare in cont, inclusiv cele interbancare. Transfond, operatorul sistemului national de plati, nu percepe bancilor acceptatoare comisioane pentru transferurile in lei, doar emitentii fiind taxati cu 0,51 lei in cazul platilor de valoare mica (sub 50.000 de lei) si 6 lei pentru platile de valoare mare (peste 50.000 de lei).

Totusi, incasarile prin viramente interbancare de valoare mica sunt taxate cu 1 pana la 3,5 lei in functie de banca, in timp ce pentru platile mari beneficiarii achita un comision care merge de la 1 leu la 22,5 lei.

BCR, cea mai mare banca locala dupa active, cu peste 3 milioane de clienti, afiseaza un comision intrabancar de 0,5 lei, in timp ce incasarile interbancare sunt taxate cu 1-10 lei in functie de suma. La BRD, comisionul intrabancar este 2 lei, iar cel interbancar variaza intre 3 si 7 lei. Raiffeisen nu percepe comision pentru incasari intrabancare, dar taxeaza cu 3-10 lei incasarile in cont prin viramente interbancare.

Integral in ZF.ro