SIF-urile au „subtiat“ dividendele, iar investitorii le-au taxat

Data publicarii: 14-03-2014 | Finante-Banci
 
Actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au scazut puternic in ultimele saptamani, in contextul in care unele dintre SIF-uri au anuntat dividende in scadere fata de anul trecut, iar altele nu le vor distribui nimic actionarilor.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 3,7% ieri, dupa ce conducerea SIF le-a propus actionarilor dividende de cel putin trei ori mai mici decat anul trecut. Mai exact, actionarii au de ales intre un dividend de 0,066 lei/actiune sau unul de 0,078 lei/actiune, in conditiile in care anul trecut dividendul a fost de 0,24 lei/actiune. Astfel, randamentul dividendului ar fi de 5%, in prima varianta, sau de 6%, in a doua, raportat la pretul de ieri de pe bursa, fata de 16% anul trecut. Conducerea SIF2 incearca sa pastreze astfel mai multi bani pentru noi investitii. Aceeasi dorinta si-au exprimat-o si sefii de la SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3), care vor sa taie de tot dividendele. Daca la SIF1 deja nu mai e o noutate, la SIF3 a fost un soc, avand in vedere ca in ultimii doi ani societatea a platit cele mai mari dividende, distribuind 90% din profituri.

Schimbarea politicilor de dividend poate fi explicata si prin faptul ca sefii SIF-urilor nu mai au emotii pentru urmatorii doi ani, dupa ce au reusit sa-si securizeze mandatele anul trecut. Totusi, investitorii au taxat puternic pe bursa lipsa dividendelor. Actiunile SIF3 au pierdut 9% doar saptamana aceasta.

SURSA: ZF

Ultimele stiri pe BankNews.ro: