E&Y: Prognozele de creditare in zona euro, revizuite in scadere

Data publicarii: 03-04-2014 | Finante-Banci

Analistii europeni se asteapta la o incetinire a creditarii in Zona Euro, de la un ritm previzionat de 1,6%, la 0,5%, pe fondul efectului pe termen scurt al operatiunilor de evaluare a calitatii activelor, pentru care se pregatesc bancile din Zona Euro, potrivit unei analize EY.

'Prognozele privind cresterea creditarii companiilor pentru anul 2014 in Zona Euro au fost revizuite in scadere pentru a doua oara in acest an. Se asteapta o incetinire a ritmului de crestere, de la 1,6%, la doar 0,5%, pe fondul efectului pe termen scurt al operatiunilor de evaluare a calitatii activelor (AQR) pentru care se pregatesc bancile din Zona Euro', conform analizei Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF).

Potrivit analistilor, o accelerare a cresterii creditarii in 2015 va fi posibila doar in conditiile unui deficit mic de capital, rezultat in urma operatiunilor de evaluare a calitatii activelor (AQR).

Demersurile de modelare a unor scenarii negative arata, totusi, ca prognoza de crestere economica este vulnerabila la orice impact pe care operatiunile de evaluare a calitatii activelor l-ar putea avea asupra creditarii bancare. Conform modelului folosit in cadrul studiului EEFSF, o contractie a creditarii de 0,4% sau mai mult ar genera o revizuire in scadere a cresterii PIB in Zona Euro pentru anul 2015. Analiza EY sugereaza, de asemenea, ca orice deficit de capital mai mare de 60 de miliarde de euro ar duce la o contractie de cel putin 0,4% a creditarii.

Avand in vedere cat de mult depind cheltuielile de consum si finantarile IMM-urilor din Zona Euro de creditele bancare, operatiunea AQR ar putea avea un impact economic consistent. Speram ca finalizarea acestei operatiuni va genera un cadru nou pentru banci care sa incurajeze o crestere sustinuta. Insa, in cazul in care urmarea va fi un deficit mare de capital, AQR ar putea reprezenta o lovitura serioasa - nu suficient de puternica pentru a arunca regiunea inapoi in recesiune, dar suficienta pentru a prelungi o stare de crestere redusa sau de stagnare. Posibilitatea continuarii unui ritm scazut de creditare bancara in economia reala creste importanta rolului guvernelor europene in stimularea finantarilor pe termen lung din surse alternative', arata Andy Baldwin, lider global EY, Servicii Financiare.

Continuarea, pe Economica.