Erste ridica la 3% prognoza cresterii economice a Romaniei in 2014

Data publicarii: 07-04-2014 | Finante-Banci

 Erste Group Research a decis sa-si imbunatatesca estimarea privind cresterea PIB-ului Romaniei, de la 2,3% la 3% in 2014, ca urmare a rezultatelor peste asteptari de bune ale vanzarilor cu amanuntul.

 Vanzarile cu amanuntul au crescut cu 7,5% in februarie, fata de aceeasi luna a anului trecut. Ca urmare, analistii de la Erste Group Research au decis sa crediteze Romania cu o crestere a PIB de 3% in acest an, mai mare decat prognoza anterioara, de +2,3%.

Pe de alta parte, si Banca Mondiala a imbunatatit prognoza de crestere a economiei romanesti pentru acest an, dar la numai 2,5%.

In ciuda cresterii consumului, „presiunile inflationiste vor putea fi stapanite, iar relaxarea monetara ar putea continua prin reducerea rezervelor minime obligatorii”, potrivit raportului Erste. Rezervele minime obligatorii sunt sumele de bani pe care bancile sunt obligate sa le opastreze la BNR la dobanzi simbolice.

Reducerea rezervelor ar trebui sa contrabalanseze presiunea de crestere a randamentelor obligatiunilor guvernamentale.

Cresterea randamentelor la bondurile guvernamentale nu este, teoretic, un semn bun, daca rezulta din scaderea preturilor titlurilor pe piata, pentru ca semnaleaza o eventuala neincredere in capacitatea de plata a tarii respective. Randamentul unei obligatiuni este raportul dintre dobanda promisa de titlu si pretul acestuia pe piata.

Prognoza Erste pentru randamentele obligatiunilor romanesti pe cinci ani este de 4,8% in luna decembrie.

Cursul monedei europene s-a putea stabiliza la 4,5 lei / euro pana in decembrie, "cu accese de volatilitate in intre  4,4 si 4,6 pe parcursul anului", potrivit raportului Erste.

Continuarea, pe Economica.