BNR îşi extinde instrumentarul de analiză a economiei cu un nou model

Data publicarii: 19-06-2014 | Finante-Banci

Banca centrală intenţionează să aplice din toamna acestui an sau cel târziu în 2015 un nou „dispozitiv“ de modelare macro¬eco¬nomică pentru întărirea capacităţii de analiză, care va func¬ţiona în paralel cu modelul actual introdus din 2005, consiliul de administraţie al BNR urmând să primească date furnizate de ambele modele şi să surprindă astfel cu mai multă aucurateţe mişcarea factorilor care influenţează direcţia inflaţiei, deciziile de politică monetară fiind astfel mai aproape de optim.

Tipul de model folosit deja la nivel internaţional şi aflat încă în pregătire la nivel local încearcă să surprindă şi elemente legate de piaţa financiară şi de piaţa muncii, experţii străini în do¬me¬niu apreciind că aceste do¬uă segmente nu pot fi ig¬no¬rate din decizia de do¬bân¬dă mai ales după cum a re¬levat şi perioada crizei.

Noul model este bazat pe ecuaţii extrem de complicate care ar face să i se împăien¬je¬neas¬că ochii unui neavizat. Este un model avansat care a stâr¬nit interesul specialiştilor, reprezentând piatra de teme¬lie a modelării în cadrul băn¬cilor centrale din ţările dez¬vol¬tate ale lumii. Este folosit de¬ja de multe bănci centrale puternice începând cu Fed şi Banca Angliei până la Banca Suediei.

„Modelul actual a fost introdus începând cu 2005, odată cu trecerea la regimul de ţintire a inflaţiei. BNR a beneficiat atunci de asistenţa băn¬cii centrale a Cehiei. Acest model a fost perfec¬ţio¬nat permanent cu asistenţa FMI şi a băncii centrale a Ce¬hi¬ei. Modelul actual este via¬bil“, a declarat pentru ZF Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

El a arătat că noul model avansat este „în construcţie“, BNR urmând să îl utilizeze cel mai probabil din 2015. „Pe baza acestui model avansat sunt conduse politicile mo¬ne¬ta¬re la toate băncile centrale care se respectă. Bănci avansate ca Fed, Banca Angliei folosesc un astfel de model. Ne mutăm şi noi în aceeaşi direcţie.“

Cele două modele vor funcţiona în paralel, fiind păstrat şi cel actual care a suferit mai multe recalibrări pe baza experienţei câştigate de specialiştii BNR.

Continuarea, în ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: