Preşedintele Consiliului Fiscal: Doar creditele performante pot fi restructurate
Data publicarii: 23-06-2014 | Finante-BanciRestructurarea creditelor pe care persoanele cu venituri mici la au la bănci, în schimbul unor stimulente fiscale, trebuie să îndeplinească trei condiţii pentru a funcţiona, respectiv creditul să fie performant, clientul să ceară restructurarea şi banca să accepte restructurarea, apreciază preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
'Sunt trei condiţii esenţiale pentru ca măsura să poată fi aplicată: în primul rând clientul să nu aibă restanţe mai mari de 90 de zile, ceea ce înseamnă că acel credit trebuie să fie performant, să vrea banca şi clientul să restructureze creditul. Dar clientul care plăteşte în momentul de faţă a trecut deja peste cinci ani de criză, momentul cel mai negativ al crizei probabil că a trecut de mult, suntem pe revenire economică. Deci, de ce ar vrea o persoană care nu are restanţe la plată, într-un moment în care activitatea economică îşi revine, să îşi restructureze un credit astfel încât să îşi extindă perioada de creditare şi, în ultimă instanţă, să plătească mai mult?', a declarat pentru AGERPRES preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Mai mult, după cei doi ani în care se aplică restructurarea, clientul va avea o rată lunară mai mare care va fi doar parţial compensată de stimulul fiscal acordat de autorităţi, şi în final el va ajunge să plătească mai mult, a adăugat Dumitru.
Schema de restructurare a creditelor populaţiei ar putea intra în vigoare de la 1 iulie şi vizează persoanele cu credite bancare, care au venituri de natură salarială sub 2.000 de lei lunar.
Potrivit proiectului de Ordonanţă, restructurarea creditelor trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe: să fie acordată pentru credite care nu înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 zile; să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului, aferente creditului supus restructurării, inclusiv valoarea indexării acestuia, dar nu cu mai mult de 900 lei, indiferent dacă împrumutul respectiv a fost acordat în lei sau în valută, pentru o perioadă de maxim doi ani; să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată.
Continuarea, pe Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri