Preşedintele Consiliului Fiscal: Doar creditele performante pot fi restructurate

Data publicarii: 23-06-2014 | Finante-Banci

Restructurarea creditelor pe care persoanele cu venituri mici la au la bănci, în schimbul unor stimulente fiscale, trebuie să îndeplinească trei condiţii pentru a funcţiona, respectiv creditul să fie performant, clientul să ceară restructurarea şi banca să accepte restructurarea, apreciază preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

'Sunt trei condiţii esenţiale pentru ca măsura să poată fi aplicată: în primul rând clientul să nu aibă restanţe mai mari de 90 de zile, ceea ce înseamnă că acel credit trebuie să fie performant, să vrea banca şi clientul să restructureze creditul. Dar clientul care plăteşte în momentul de faţă a trecut deja peste cinci ani de criză, momentul cel mai negativ al crizei probabil că a trecut de mult, suntem pe revenire economică. Deci, de ce ar vrea o persoană care nu are restanţe la plată, într-un moment în care activitatea economică îşi revine, să îşi restructureze un credit astfel încât să îşi extindă perioada de creditare şi, în ultimă instanţă, să plătească mai mult?', a declarat pentru AGERPRES preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Mai mult, după cei doi ani în care se aplică restructurarea, clientul va avea o rată lunară mai mare care va fi doar parţial compensată de stimulul fiscal acordat de autorităţi, şi în final el va ajunge să plătească mai mult, a adăugat Dumitru.

Schema de restructurare a creditelor populaţiei ar putea intra în vigoare de la 1 iulie şi vizează persoanele cu credite bancare, care au venituri de natură salarială sub 2.000 de lei lunar.

Potrivit proiectului de Ordonanţă, restructurarea creditelor trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe: să fie acordată pentru credite care nu înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 zile; să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului, aferente creditului supus restructurării, inclusiv valoarea indexării acestuia, dar nu cu mai mult de 900 lei, indiferent dacă împrumutul respectiv a fost acordat în lei sau în valută, pentru o perioadă de maxim doi ani; să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată.

Continuarea, pe Economica.