Cum se pregătesc inspecţiile fiscale în domeniul preţurilor de transfer

Data publicarii: 23-06-2014 | Finante-Banci

 în aprilie 2013, OCDE a emis o primă versiune a „Manualului pentru evaluarea riscurilor în domeniul de preţuri de transfer“, care ajută autorităţile fiscale în procesul de evaluare a riscurilor în materie de preţuri de transfer, precum şi în ceea ce priveşte modul de realizare a inspecţiilor în acest domeniu.

Forumul de Preţuri de Transfer al UE (EU Joint Transfer Pricing Forum - JTPF) urmează iniţiativa OCDE prin emiterea, în iunie 2013, a unor recomandări generale cu privire la realizarea inspecţiilor fiscale în materie de preţuri de transfer. în acest sens, Raportul privind managementul riscurilor în domeniul preţurilor de transfer emis de JTPF conţine recomandări cu privire la modalităţile de administrare a resurselor limitate pe care statele membre UE le deţin în scopul realizării inspecţiilor fiscale în acest domeniu, luând în considerare faptul că acest proces poate fi complex şi de lungă durată atât pentru autorităţi, cât şi pentru contribuabili.

Măsuri pentru o inspecţie fiscală eficientă

Raportul emis de JTPF propune o serie de măsuri, care pot fi adoptate de autorităţile fiscale din statele membre UE, pentru a asigura cadrul necesar desfăşurării unor inspecţii fiscale eficiente pe tema preţurilor de transfer. Printre aceste măsuri se numără:

             Pregătirea de către contribuabili a documentaţiei preţurilor de transfer, înainte de începerea inspecţiei fiscale.

             Stabilirea unei colaborări între contribuabili şi autorităţile fiscale,bazată pe transparenţă şi comunicare. Contribuabililor le este recomandat să coopereze cu autorităţile fiscale şi să le furnizeze acestora informaţiile necesare pentru realizarea unei analize detaliate a preţurilor de transfer, cu resurse minime.

             Dezvoltarea de către autorităţile fiscale a unor criterii pentru identificarea principalelor riscuri în materie de preţuri de transfer, legate de tranzacţiile derulate de contribuabili, precum şi înfiinţarea unor departamente specializate, în cadrul administraţiilor fiscale, care să stabilească nivelul resurselor ce trebuie alocate pentru realizarea inspecţiilor, în cazuri specifice.

             Pregătirea unui plan de lucru agreat atât de către autorităţile fiscale, cât şi de către contribuabili, care să descrie etapele ce vor fi parcurse în cadrul inspecţiei fiscale privind preţurile de transfer şi care să fie un ghid al întregului proces.

Continuarea, în Capital.