BCE poate opri bancile grecesti cu probleme sa-si plateasca creditorii

Data publicarii: 05-10-2015 | Finante-Banci

Presedintele noii agentii de supervizare bancara (SSM) din cadrul Bancii Centrale Europene, Daniele Nouy, a declarat vineri ca BCE are puterea de a suspenda platile unei banci grecesti catre creditorii sai, daca este de parere ca banca respectiva urmeaza sa fie salvata sau lichidata, transmite Reuters.

O suma de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistenta acordat Greciei de creditorii internationali, in valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocata pentru recapitalizarea bancilor elene pana la finele acestui an. Multe dintre bancile grecesti sunt detinute de stat si mai au doar putini actionari privati.

Intrebata de un membru al Parlamentului European daca BCE are puterea de a introduce un moratoriu pentru a putea opri iesirea din bancile grecesti a capitalului ce ar putea fi utilizat pentru o operatiune de tip 'bail in', Daniele Nouy a raspuns ca BCE are puterea de face acest lucru, insa numai cu conditia ca o banca pe care o supervizeaza sa fie pe punctul de a intra in colaps.

'Obiectivul acestei masuri este sa suspende temporar plata catre creditori a bancii respective, in asteptarea demararii procedurilor de lichidare sau inchidere', a declarat Daniele Nouy.

BCE supervizeaza in mod direct cele mai mari banci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, in conditiile in care, incepand din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare Bancara (SSM) este responsabil in mod direct de supravegherea unui numar de circa 123 de grupuri bancare europene.

'Ca urmare a monitorizarii directe, BCE a luat deja masuri destinate restrictionarii sau impiedicarii unor operatiuni care ar fi condus la o noua deteriorare a pozitiei de lichiditate a acelor banci', a adaugat Daniele Nouy.

Sumele necesare pentru recapitalizarea bancilor grecesti vor depinde de testele de rezistenta derulate de Banca Centrala Europeana, procedura fiind asteptata sa se incheie pana la finele lunii octombrie. Principalii detinatori de obligatiuni ale bancilor grecesti pot fi supusi unor proceduri de tip 'bail in', in care solicitarile lor pot fi convertite in actiuni, insa deponentii vor fi protejati in ideea de a evita producerea unor daune economiei. De asemenea, BCE a furnizat finantare de urgenta pentru bancile grecesti, in timp ce Guvernul de la Atena a introdus restrictii asupra miscarilor de capital la finele lunii iunie.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: