Qatar: Reuniunea tarilor producatoare de petrol s-a incheiat cu un esec

Data publicarii: 17-04-2016 | Economie

Negocierile de la Doha dintre marile tari producatoare de petrol pentru a limita productia de titei s-au incheiat duminica fara vreun acord, a informat ministrul energiei din Qatar, citat de AFP.

La finalul a șase ore de tratative, Mohammed bin Saleh Al-Sada a declarat că statele respective, membre și nonmembre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), au nevoie de "mai mult timp".

El a adăugat că nu a fost stabilită nicio dată pentru o nouă reuniune.

Anterior, miniștri prezenți la discuții au declarat că sprijină un proiect de acord care prevedea înghețarea până în octombrie a producției de țiței la nivelul din ianuarie, pentru a stabiliza piața și a susține prețurile, afectate de o supraabundență a ofertei.

Divergențele dintre Iran și Arabia Saudită, cei doi mari rivali din Orientul Mijlociu, au izbucnit chiar înainte de începerea reuniunii de la Doha.

Într-un interviu publicat sâmbătă de agenția de presă Bloomberg, vice-prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a afirmat că regatul saudit își va îngheța producția de petrol numai dacă Iranul va face același lucru.

Duminică, Iranul a făcut cunoscut că nu participă la reuniunea de la Doha.

"Reuniunea de la Doha este pentru cei care vor să participe la un plan de înghețare a producției", a declarat ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zangeneh. "În măsura în care nu este prevăzut ca Iranul să semneze planul respectiv, prezența unui reprezentant al Iranului la această reuniune nu este necesară", a adăugat el.

"Iranul nu va renunța în niciun fel la cota sa de istorică de producție", a subliniat cu tărie Bijan Namdar Zangeneh, referindu-se la nivelul producției și exportului dinainte de aplicarea sancțiunilor internaționale împotriva Republicii Islamice.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: