Chile are atat de multa energie fotovoltaica, incat o cedeaza gratuit

Data publicarii: 02-06-2016 | Economie

Industria producatoare de energie fotovoltaica s-a extins atat de rapid in Chile, incat energia electrica este gratuita in unele zone, transmite Bloomberg.

Timp de 113 de zile, începând din luna aprilie, prețurile spot au coborât la zero în mai multe părți din Chile, astfel că în acest an ar putea fi depășit numărul total de 192 de zile în care prețurile spot au coborât la zero, de anul trecut. Energia gratuită este o veste bună pentru consumatori, dar una proastă pentru companii care deține centrale electrice și dezvoltatorii care caută să obțină finanțare pentru noi facilități.

Principalul "vinovat" este deșertul Atacama din zona de nord a țării. Creșterea cererii de energie, stimulată de producția minieră și creșterea economică, a dus la dezvoltarea a 29 de parcuri fotovoltaice și alte 15 sunt în stadiu de proiect. În prezent însă, Chile se confruntă cu o reducere a cererii de energie pe fondul scăderii producției de cupru, iar parcurile fotovoltaice supra-aprovizionează o regiune care nu are liniile de transmisie necesare pentru a distribui electricitatea în alte părți.

"Investitorii înregistrează pierderi. Creșterea a fost una dezordonată. Nu este posibil să ai atât de mulți dezvoltatori în același loc", susține Rafael Mateo, directorul general de la divizia de energie a Acciona SA, care investește 343 milioane de dolari într-un parc fotovoltaic de 247 megawați în regiune, care va fi unul dintre cele mai mari din America Latină.

Capacitatea de producție a energiei fotovoltaice în Chile s-a majorat de patru ori, ajungând la 770 megwați, din 2013 și până în prezent. Însă cea mai mare parte din această energie este concentrată în regiunea Atacama, unde este și baza industriei cuprului.

Problema este că Chile are două rețele de transmisie a energiei, rețeaua centrală și rețeaua de nord care nu sunt contectate între ele. În plus, există zone în interiorul rețelelor care nu au o capacitate de transmisie adecvată. Aceasta înseamnă că o regiune poate avea prea multă energie, astfel că prețurile scad deoarece surplusul nu poate fi livrat în alte părți ale țării, precizează Carlos Barria, profesor la Universitatea din Santiago de Chile.

Guvernul vrea să rezolve această problemă prin construirea unei linii de transmisie de 3.000 de kilometri care să facă legătura între cele două rețele până în 2017. De asemenea, este în construcție o linie de 753 de kilometri care să rezolve problema congestiei în zonele de nord ale rețelei centrale, regiunea unde surplusurile de energie duc prețurile la zero.

Atunci când companiile de utilități nu oferă gratuit electricitate, prețurile sunt foarte mici. De exemplu la stația Diego de Almagro din regiunea Atacama, în luna martie prețurile nu au depășit nivelul de 60 de dolari pentru un megawat oră, mai puțin decât prețul minim de 70 de dolari pentru un megawat oră inclus în contractele pe termen lung de furnizare a energiei.

Producătorii de electricitate vor avea de suferit de pe urma prețurilor scăzute până când problemele de infrastructură nu vor fi soluționate. "Evoluția rapidă a regenerabilelor a fost o surpriză și acum trebuie să reacționăm rapid" susține directorul din Chile de la Enel Green Power SpA, Salvatore Bernabei, a cărui companie are deja o capacitate de 170 de megawați în funcțiune și alți 300 de megawați în construcție.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: