CSA a emis norma privind rezolvarea amiabila a accidentelor usoare

Data publicarii: 01-12-2006
Avand in vedere prevederile Ordonantei de urgenta nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la procedura constatului amiabil, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a emis normele privind modul de solutionare a accidentelor rutiere soldate cu daune materiale si modelul formularului de constat amiabil, acestea urmand a fi publicate in Monitorul Oficial, Partea I, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

Pana la data intrarii in vigoare a normelor privind procedura constatului amiabil si a anexelor aferente, in cazul producerii accidentelor de circulatie vor fi folosite aceleasi proceduri ca in prezent. Modelul formularului si normele de constat amiabil sunt disponibile pe website-ul CSA, la adresa www.csa-isc.ro.

"Incepand cu data de 1 decembrie 2006 se introduce constatarea amiabila de accident, respectiv procedura prin care doi conducatori de vehicule incheie o intelegere in forma scrisa, prin care convin cu privire la circumstantele producerii unui accident de circulatie in care acestia sunt implicati si din care au rezultat numai pagube materiale, ce se inregistreaza la societatea de asigurari care a emis polita de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, a carui titular este conducatorul de vehicul vinovat de producerea accidentului sau, dupa caz, proprietarul ori detinatorul acestuia", se spune in norma privind introducerea procedurii de constatare amiabila de accident, emisa de CSA.

Completarea formularului de constatare amiabila de accident se face la locul accidentului sau la sediul uneia din societatile din domeniul asigurarilor, care o inregistreaza ca avizare de dauna. Dupa completarea formularului de constatare amiabila de accident, fiecare persoana implicata in accident va semna formularul la rubrica corespunzatoare si va retine cate un exemplar, urmand sa se adreseze la societatea din domeniul asigurarilor unde persoana vinovata de producerea accidentului are incheiata o polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto in vigoare, se spune in norma.

Pentru obtinerea acceptului de intrare in reparatie, asiguratul de raspundere civila obligatorie solicita societatii din domeniul asigurarilor, unde are incheiata polita de asigurare, acceptarea intrarii in reparatie pe formularul de constatare amiabila de accident. Termenul in care se ia o hotarare cu privire la atestarea validitatii sau nulitatii documentului de constatare amiabila este de pana la trei zile de la avizarea daunei si inregistrarea la una din unitatile teritoriale ale societatii de asigurari.

In cazul atestarii nulitatii documentului de constatare amiabila de accident, societatea de asigurari, prin reprezentantul sau, are obligatia de a anunta imediat serviciul politiei rutiere de pe raza judetului unde s-a produs accidentul de circulatie, precum si de a aduce la cunostinta celor implicati in accident obligatia de a se prezenta la unitatea de politie, se mai stipuleaza in norma.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: