Milioanele din real-estate, pariul companiilor din finante si IT
Data publicarii: 05-12-2006
Piata imobiliara romaneasca are un potential de dezvoltare foarte bun si promite randamente investitionale peste medie, in ciuda riscurilor mai ridicate comparativ cu tarile vest-europene. Dupa un studii amanuntite companii din alte zone se decid ca rentabilitatea unui business center in Romania este buna.
Astfel, companii care si-au facut deja un nume pe piete bine definite precum cea financiara (banci si asigurari), retail, pharma sau IT se decid sa investeasca masiv si pe piata imobiliara. In fapt, aici este vorba de investitii propriu-zise, chiar dezvoltari de noi proiecte care au ca scop obtinerea de marje cat mai atractive de pe urma inchirierii acestora.
Daca pana acum intalneam doar achizitii si investitii care vizau sediile companiilor, reprezentantele locale, depozitele sau punctele de desfacere, acum companiile consacrate in diferite domenii descopera oportunitatea rotunjirii veniturilor ca urmare a investitiilor in real-estate-ul local.
Cel mai recent caz este cel al companiei de asigurari Grawe Romania care a anuntat in cursul zilei de ieri ca va investi, pana la finele anului 2008, cel putin cinci milioane de euro in domeniul imobiliar, atrasa de randamentele superioare ale proiectelor de pe piata romaneasca comparativ cu cele consemnate in tarile din Uniunea Europeana.
"Randamentul investitiilor pe piata imobiliara din Romania a fost si principalul motiv pentru care compania noastra a investit 7,5 milioane de euro in achizitionarea unei cladiri in centrul Capitalei, unde in prezent avem sediul central", a afirmat directorul general al grupului austriac Grawe, Othmar Ederer.
"In domeniul investitiilor imobiliare, optimisti ne fac realizarile de pana acum. Experienta noastra in domeniu si-a aratat roadele si dorim sa continuam in aceeasi directie," adauga acesta.
Avand opt etaje si o suprafata utila de 3.200 metri patrati, cladirea a fost cumparata la inceptul acestui an si lucrarile de constructii au fost finalizate in luna septembrie.
Randamente duble in Romania
Grawe utilizeaza doar o parte din suprafata imobilului, circa 2.000 de metri patrati fiind inchiriati pe termen mediu, la un tarif de 17,5 euro/luna/metru patrat. Astfel, in urma unui calcul banal, vom constata ca anual compania de asigurari va incasa venituri din chirii de peste 420.000 de euro.
"Noi credem ca investitiile in domeniul imobiliar aduc stabilitate activitatii unei companii, mai ales unei companii care isi desfasoara activitatea in sectorul asigurarilor, si elimina efectele negative ale eventualelor fluctuatii", a spus Ederer. "Motivatia unei astfel de investitii este data de un randament al investitiilor imobiliare in Romania (~10%) inca mult peste media europeana," completeaza acesta.
Grawe nu este la prima investitie in domeniul imobiliar in Romania. in cursul anului 2001, compania a achizitionat vila Simu, imobil realizat dupa proiectul arhitectului Grigore Cerchez in secolul XIX.
Dupa restaurarea imobilului, unde Grawe Romania a avut sediul central pana in septembrie 2006, valoarea investitiei a ajuns la 1,5 milioane dolari. in prezent, cladirea este in totalitate inchiriata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România