Apple si Irlanda vor face recurs la decizia Comisiei Europene
Data publicarii: Astazi, 30-08-2016 | EconomieGrupul informatic american Apple a anuntat marti ca va face recurs la decizia Comisiei Europene cu privire la acordurile fiscale incheiate de Apple cu Irlanda, o decizie pe care o considera "nefasta" pentru investitiile si locurile de munca din Europa, informeaza Reuters si AFP.
Comisia Europeană a cerut marți Irlandei să recupereze de la grupul informatic american Apple impozite neplătite pentru perioada 2003-2014 în valoare de până la 13 miliarde de euro, plus dobânzi, în contul unor 'facilități fiscale' de care a beneficiat grupul american din partea autorităților irlandeze.
"Apple respectă legislația și plătește toate taxele pe care le datorează oriunde operează. Vom face recurs și suntem încrezători că decizia va fi inversată", a informat compania americană într-un comunicat de presă. "Argumentul Comisiei nu vizează cât de mari sunt taxele plătite de Apple ci modul în care Guvernul colectează banii. Va avea un efect profund și nefast asupra investițiilor și creării de locuri de muncă în Europa", a adăugat Apple.
Anterior, Guvernul irlandez a anunțat și el că se pregătește să facă recurs la decizia Comisiei Europene. Ministrul irlandez de Finanțe, Michael Noonan, a subliniat că poziția autorităților de la Dublin este în continuare aceea că Irlanda nu a acordat un tratament preferențial Apple și nici nu a oferit ajutoare de stat. "Decizia CE nu îmi lasă altă opțiune decât să cer aprobarea Cabinetului pentru un recurs. Acesta este necesar pentru a apăra integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscală companiilor și a contesta uzurparea de către prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competenței suverane a statelor membre în domeniul taxelor", a declarat Michael Noonan.
În urma unei investigații demarate în luna iunie 2014, Comisia Europeană a descoperit faptul că profiturile din vânzările realizate de subsidiarele Apple Sales International și Apple Operations Europe, companii cu sediul în Irlanda, erau alocate "într-o modalitate care nu corespunde cu realitatea economică". Astfel, majoritatea profiturilor generate de Apple în Europa erau alocate unor "head offices" care existau doar pe hârtie și care nu plăteau taxe nicăieri. Grație acestui tratament preferențial, Apple a plătit în realitate un profit pe companii care a scăzut de la 1% pentru profiturile sale europene în 2003 până la 0,005% în 2014. În consecință, CE a cerut Irlandei să recupereze de la Apple impozite neplătite pentru perioada 2003-2014, în valoare de până la 13 miliarde de euro, plus dobânzi.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri