Apple si Uniunea Europeana
Data publicarii: 02-09-2016 | EconomieDecizia Comisiei Europene conform careia Apple va trebui sa returneze €13 bilioane de taxe neplatite Irlandei a generat o serie de reactii in intreaga lume. Aceasta suma se ridica la nivelul bugetului anual al Irlandei pentru sistemul de sanatate.
Executivul UE a afirmat ca regulile de stabilire a taxelor in cazul Apple au fost preferentiale si au permis acestei companii sa plateasca Irlandei o suma semnificativ mai mica decat ceea ce ar fi trebuit, de-a lungul unei perioade de cativa ani.
Analizele efectuate se pare ca au scos la lumina faptul ca vanzarile realizate de Apple in Europa au fost conduse astfel incat clientii cumparau de fapt de la Apple Sales International Irlanda si nu din magazinele distribuite in Uniune. In acest fel, profitul obtinut ajungea direct in Irlanda. Pe o perioada de aproape 20 de ani, compania a beneficiat de o intelelgere ce i-ar fi permis sa nu plateasca impozit pe profitul realizat atat in Europa cat si pe alte piete.
Aceasta decizie a starnit o serie de reactii dar a deschis si o cutie a Pandorei in ceea ce priveste atat operatiunele Apple cat si ale altor companii multinationale. Astfel, o serie de experti au sustinut ca, in vizorul comisarului european pentru Competitie ar intra acum companiile europene. Acest demers reprezinta un semnal lansat de Comisie si pentru alte tari, inclusiv SUA, de a examina felul in care Apple a realizat afaceri in interiorul granitelor.
Apple a lansat o scrisoare deschisa si a anuntat ca va ataca decizia luata de Comisie iar Ministrul Finantelor din Irlanda a declarat, de asemenea, ca va face recurs. Decizia a fost primita bine de catre oficialii de la Bruxelles. Directorul executiv al Apple, Tim Cook a afirmat ca aceasta hotarare este o lovitura pentru marile companii care doresc sa investeasca in Europa.
Desi Irlanda este beneficiarul in cazul acestei miscari, avand in vedere suma de bani pe care o poate primi si utiliza, decizia nu a avut un impact pozitiv. Irlanda a inregistrat o recuperare semnificativa dupa caderea zonei euro si, de asemenea este baza unor companii multinationale ca Google, Facebook si Twitter. Riscul pe care aceasta situatie il prezinta este impactul negativ pe care il poate avea asupra acestor companii si consecintele ce se vor observa la nivelul comertului.
Secretarul in comert al Statelor Unite a declarat ca aceasta situatie poate avea impact asupra climatului investitiilor in Europa, intr-o perioada in care nevoile de investitii sunt la un nivel ridicat. Acestea se vor vedea pe termen mediu si lung, in evolutia monedei euro si a cursului valutar.
Irlanda a fost, de-a lungul timpului, o destinatie pentru companii americane datorita faptului ca rata de impozitare este cea mai mica din estul Europei. Companii multinationale si-au stabilit sediile aici pentru a beneficia de impozitele reduse iar temerile se indreapta catre efectul pe care aceasta situatie il va avea asupra economiei. In scrisoarea deschisa lansata de Apple, se subliniaza rolul pe care aceasta companie l-a avut de-a lungul timpului in oferirea de locuri de munca si ce consecinte pot fi resimtite in aceasta zona.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri