MFE: Absorbtie de 98,41% pentru POS CCE, in septembrie
Data publicarii: 02-09-2016 | EconomieProgramul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) atinge pragul de 98,41% absorbtie prin transmiterea de catre Autoritatea de Certificare si Plata (ACP) la Comisia Europeana a unei declaratii de plata, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) publicat pe site-ul propriu.
"Astfel, Autoritatea de Management a intrat în procesul de recuperare a prefinanțării, adică plățile intermediare plus pre-finanțarea au depășit 95% din alocarea programului. Menționăm faptul că, la acest moment, Comisia Europeană va plăti doar 178.916.886 euro din totalul de 265.534.606 euro, aferent declarației menționate, plățile către România oprindu-se la un prag de 95% grad de absorbție, conform regulamentului CE 1083 din 2006", menționează sursa citată.
Potrivit MFE, diferența de peste 86,6 milioane de euro stinge o parte din prefinanțarea acordată inițial programului, în valoare de 229,87 milioane de euro.
La acest moment, din prefinanțarea inițială au mai rămas 143.262.270 euro, sumă pe care Ministerul o va acoperi odată cu următoarea declarație de cheltuieli, pe care a trimis-o joi, la ACP.
'După acoperirea prefinanțării, declarația de cheltuieli de joi va constitui și un fond de rezervă pentru închiderea programului, fond care va fi recalculat ca urmare a finalizării procesului de închidere, Comisia urmând să plătească soldul final', mai spune MFE.
Rata de absorbție curentă a fondurilor europene a rămas, în iulie, la același nivel ca în luna precedentă, respectiv la 76,69% pe cadrul financiar 2007-2013, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene.
Astfel, valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană (CE) era de peste 14,6 miliarde de euro, în 31 iulie. În ceea ce privește rata absorbției efective, respectiv rambursările de la CE, aceasta a crescut cu 3,29 puncte procentuale, la 71,76% (13,6 miliarde de euro).
Pe Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice rata de absorbție curentă era de 90,02%, pe Programul Operațional Asistență Tehnică — 97,71%, pe Programul Operațional Sectorial Mediu a crescut la 77,45%, pe Programul Operațional Regional — 83,91%, pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 65,14%, pe Programul Operațional Sectorial Transport — 68,8%, iar pe Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative — 98,66%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online