Taxa pe preacurvie

Data publicarii: 07-12-2006
Un preot vrancean le "amendeaza" cu 50 pana la 300 de lei noi pe tinerele care au pacatuit inainte de casatorie, aflam din Evenimentul Zilei. Consiliul Parohial al Bisericii "Sf. Cuvioasa Paraschiva" din comuna Valea Sarii a decis sa impuna tinerilor insuratei care au trait in concubinaj inainte de nunta "taxa de preacurvie", a carei valoare creste de la 50 de lei pana la 300 de lei "daca mireasa este adusa la altar cu burta la gura sau vine la cununie cu copilul de mana".

Idee inspirata din arhive

Preotul Petrica Bratu, in varsta de 37 de ani, se declara ingrijorat ca tinerii din ziua de azi nu mai respecta traditiile crestine si si-a propus sa mai reduca numarul cuplurilor care traiesc "in pacat". Daca de vorba buna tinerii nu asculta intotdeauna, mai eficienta s-a dovedit impunerea "taxei de preacurvie", cum au botezat-o satenii.

Ideea instituirii taxei i-a venit dupa ce a cautat in arhiva bisericii si a aflat ca, in urma cu un secol, Eparhia Romanului cerea periodic statistici cu enoriasii care nu frecventau Casa Domnului, nu-si marturiseau pacatele ori traiau fara cununie.

"Am supus aceasta problema dezbaterii publice, si enoriasii au fost de acord. Am intrebat in biserica ce rost mai are rochia alba daca mireasa a umblat din barbat in barbat sau daca vine la cununie cu copilul de mana. Albul semnifica puritate si as vrea sa tinem mai mult de traditie. Daca tinerii traiesc in desfrau se bagatelizeaza taina casatoriei", justifica parintele campania anticoncubinaj.

Cea mai mare problema, spune parintele, sunt copiii care rezulta din asemenea relatii si care ajung adesea sa fie abandonati sau lasati in grija unor bunici batrani si bolnavi. "Avem cateva cazuri de copii parasiti si care au ajuns printre ultimii si la scoala. Sunt si familii care au plecat in Italia, s-au despartit pe acolo si par sa fi uitat de copii", ne-a spus preotul.

Gravidele platesc mai mult

Taxa, care se aplica de aproximativ un an, i-a vindecat, se pare, pe tineri de gustul concubinajului. "Am facut un mic recensamant si aveam in jur de 20 de cazuri de tineri casatoriti nelegitim. Chiar zilele trecute am facut o numaratoare si mai aveam opt", spune satisfacut preotul.

Acesta nu se arata prea vorbaret cand vine vorba despre taxa, insa recunoaste ca plata ii face pe tineri "sa ia o decizie mai ferma si sa nu ajunga nici de ras si nici de plans in sat". Cum dragoste cu forta nu se poate, mai sunt si tineri pe care nu-i conving nici taxa, nici vorba buna.

"Ce sa fac, sa ma marit in blugi?"

Tinerele au vociferat primele atunci cand preotul a dat sfoara in sat ca nu le primeste la biserica in rochie alba daca si-au dat fecioria inainte de cununie. "Ce ar trebui sa facem, sa ne maritam in blugi sau in costum national? Nu poti sa te mariti de fiecare data cand iti faci un prieten", sustine o fata care urmeaza sa se marite. Tinerii mai spun ca traiesc nelegitim pentru ca taxele de casatorie sunt prea mari.

La Valea Sarii, taxa de casatorie perceputa de primarie si "taxa pe preacurvie", fara sa mai punem la socoteala costul certificatelor prenuptiale, se ridica impreuna la peste 300 de lei.

Primarul Ion Bordea spune ca nu se poate baga in treburile Bisericii, dar nu-i displace campania preotului: "Preotul ii ia pe tineri cu diplomatie, ii povatuieste, si nu cred ca savarseste o fapta rea".

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: