Mobilul nu e in Zodia Cancerului
Data publicarii: 08-12-2006
Numarul foarte mare de persoane incluse in studiu si perioadele foarte lungi de timp in care le-a fost monitorizata sanatatea arata ca putem exclude orice legatura dintre riscul de aparitie a cancerului si utilizarea, chiar indelungata, a telefoanelor mobile.
Studiul, care a inclus mai mult de jumatate din numarul danezilor care au inceput sa foloseasca telefoane mobile, intre 1982 si 1995, nu a descoperit cresteri in numarul bolnavilor de orice forma de cancer, despre care s-a sugerat ca ar fi provocate de folosirea telefoanelor mobile, printre care tumori in gat, pe creier sau la ochi si leucemie.
"Nu am gasit nici o dovada care sa sustina vreo asociere a riscului de aparitie a unor tumori canceroase cu utilizarea pe termen scurt sau lung a telefoanelor mobile", a declarat Christoffer Johansen, conducatorul studiului de la Institutul Danez de Epidemiologie a Cancerului.
"Mai mult, intervalele de incredere mici dovedesc ca putem exculde orice asociere a utilizarii telefoanelor mobile cu riscul aparitiei cancerului."
Rezultatele, publicate in gazeta Institutului National de Cancer, vin sa alunge grijile multor utilizatori de telefoane mobile cu privire la potentialul impact negativ al handseturilor asupra sanatatii.
Au existat raportari hilare despre pacienti cu tumori pe creier si la gat care erau convinsi ca s-au imbolnavit pentru ca au dat telefoane pe mobil, si cateva studii preliminare au aratat o rata mai mare de aparitie a cancerului in randul utilizatorilor foarte frecventi.
Studiile mai ample nu au reusit sa confirme existenta unei legaturi, dar desi majoritatea oamenilor de stiinta nu considera ca telefoanele mobile ar fi periculoase, putini au fost dispusi sa excluda existenta oricarui risc din lipsa unor cercetari pe termen lung.
Cum numai in Marea Britanie sunt folosite la ora actuala 62.5 milioane de telefoane mobile - mai mult de unul pentru fiecare locuitor - chiar si un risc minim ar fi trebuit sa provoace cateva mii de tumori. In 2000, Raportul Steward nu a gasit nici o dovada de pericol, dar a recomandat prudenta in folosirea telefoanelor mobile, mai ales de catre copii.
Studiul danez ofera acum ceea ce asteptau expertii: dovezi finale ca telefoanele mobile nu favorizeaza aparitia cancerului de la un numar mare de utilizatori, studiati pe parcursul mai multor ani.
Echipa doctorului Johansen a avut acces la informatiile personale a 723.421 de persoane care s-au abonat la o retea de telefonie mobila in Danemarca intre 1982 si 1995.
Putin peste 200.000 din clientii companii au fost eliminati, deoarece nu puteau fi identificati utilizatorii individuali, inca 100.000 au fost eliminati pentru adrese duble sau erori, si aproximativ 50 de persoane au refuzat sa faca parte din studiu.
Starea de sanatate a celor 420.095 utilizatori ramasi a fost monitorizata pana in 2002, timp in care s-au inregistrat 14,249 cazuri de cancer. Totalul cazurilor la care se asteptau cercetatorii a fost de 15, 001, ceea ce inseamna ca folosirea telefoanelor mobile nu a avut nici un impact asupra riscului de aparitie a cancerului.
Persoanele care au participat la studiu foloseau telefonul mobil de aproximativ 8,5 ani si peste 55.000 aveau telefon mobil de cel putin 10 ani. Unii participanti avea telefon mobil de peste 20 de ani.
Tricia McKinney, epidemiolog la Universitatea din Leeds, a declarat: "Numarul mare de abonati inclusi in studiu arata ca putem avea incredere in rezultatele care au demonstrat ca folosirea telefoanelor mobile nu are legatura cu riscul aparitiei cancerului".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri