Ceata ne costa zilnic milioane de euro

Data publicarii: 08-12-2006
Trafic greoi pe strazi, consum mai mare de combustibil, zboruri anulate sau deviate catre alte aeroporturi, toate dublate de pierderi financiare zilnice de milioane de euro - cam asa arata bilantul unei zile de ceata. Pana luni, cand meteorologii anunta ca ceata densa va persista, aproape patru milioane de autoturisme si autovehicule grele din toata tara se tarasc cu viteza mica pe drumuri, consumand mai multa benzina si motorina fata de o zi obisnuita. Soferii din Bucuresti - oras cu un trafic intens - sunt nevoiti sa scoata din buzunare, in aceste conditii meteo dificile, cu aproximativ 30% mai mult pentru carburanti. Aprecierea ii apartine lui Florinel Andrei, secretarul general al Asociatiei Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI).

Potrivit statisticilor, parcul auto din Bucuresti este de aproape un milion de autovehicule. Un calcul simplu indica astfel faptul ca soferii din Capitala cheltuiesc, in aceasta perioada, cu circa 500.000 de euro pe zi in plus pe benzina sau motorina. Am luat in considerare un consum mediu al unui autovehicul de zece litri la suta de kilometri, in conditii normale, respectiv unul de 12 litri la suta, pe ceata si un parcurs mediu zilnic de 25 de kilometri.

Asadar, doar pentru ultimele doua zile cetoase (miercuri si joi), factura pierderilor se ridica la suma de 1 milion de euro, in Bucuresti. Extinzand rationamentul la nivelul intregii tari, pentru un numar total de patru milioane de autovehicule, rezulta ca soferii romani au cheltuit circa 3 milioane de euro (am tinut cont de faptul ca ceata nu s-a instalat pe tot teritoriul tarii si ca nu intregul parc ruleaza zilnic). Ceata impiedica si buna functionare a aeroporturilor din tara, care pierd astfel zeci de mii de euro, zilnic.

Calculul a tinut cont de faptul ca, in aceste conditii, autoritatile aeroportuare nu mai pot incasa taxa de tranzit pentru pasageri si aeronave. "Aeroportul Otopeni functioneaza in conditii normale in aceasta perioada. Insa, in cazul anularii curselor de catre operatorii aerieni, noi nu mai putem incasa taxa de 14 euro/pasager si pe cea aplicata aeronavelor, care variaza in functie de greutate. Spre exemplu, pentru un ATR se percepe o suma de cateva sute de euro, iar un Airbus este taxat cu aproximativ o mie de euro", a declarat Valentin Iordache, directorul de marketing si relatii externe al Aeroportului International Henri Coanda (AICH).

Citeste tot articolul in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: