Presedintele a promulgat Legea privind venitul minim de incluziune
Data publicarii: Astazi, 30-10-2016 | EconomieLegea ce reglementeaza venitul minim de incluziune, beneficiu de asistenta sociala acordat familiilor si persoanelor singure aflate in situatie de dificultate, in scopul prevenirii si combaterii saraciei si riscului de excluziune sociala, a fost promulgata astazi, 28.10.2016, de catre presedintele Klaus Ioahnnis.
Legea prevede ca instituirea venitului minim de incluziune se bazeaza, in principal, pe solidaritate sociala, subsidiaritate, participarea beneficiarilor si stimularea integrarii pe piata muncii a persoanelor apte de munca iar situatia de dificultate este situatia in care se afla persoanele care, la un moment dat, pe parcursul vietii, din cauze socio-economice, de sanatate si/sau care rezulta din mediul social de viata dezavantajat, si-au pierdut sau le-au fost limitate propriile capacitati de integrare sociala.
Cum scopul acestui ajutor acordat de stat este acela de a acoperi nevoile nimine de trai, precum si prevenirea riscului saraciei in randul copiilor si participarea acestora in sistemul de educatie, venitul minim de incluziune se compune din una sau mai multe din categoriile: ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii, supliment pentru locuire.
In ceea ce priveste stabilirea beneficiarilor acestui venit, familia sau persoana singura lipsita de venituri sau ale carei venituri nu acopera nevoile minime de trai si de locuire, daca indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege si ale carei venituri nete lunare ajustate sunt de pana la 600 lei, respective 1,200 ISR (Indicator Social de Referinta).
De asemenea, legea are o prevedere ce urmareste stimularea unei vieti active si participarea pe piata muncii. Astfel, in situatia in care unul sau mai multi membri ai familiei realizeaza venituri in baza unui contract individua; de munca, raport de serviciu sau a altei forme legale de angajare sau membrii familiei desfasoara activitati independente ori agricole, 50% din totalitatea acestora, dar nu mai mult de 400 lei/familie, respective 0,800 ISR, nu se vor lua in calcul la stabilirea veniturile nete lunare ale familiei.
In ceea ce priveste cuantumul ajutorului de incluziune, maximul este de 260 lei/luna, respectiv 0,520 ISR, exceptie facand persoana singura in varsta de cel putin 60 de ani, in cazul careia cuantumul maxim al ajutorului de incluziune este de 300 lei/luna, respectiv 0,600 ISR.
Pentru familia beneficiara de ajutor de incluziune, precum si pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de pana la 260 lei/luna, cuantumul pentru familia cu copii va fi stabilit astfel: 107 lei pentru familia cu un copil, 214 lei pentru doi copii , 321 lei trei copii si 428 lei pentru familia cu patru sau mai multi copii.
Suplimentul pentru locuire se acorda in cuantumuri diferentiate, in functie de limitele de venit stabilite prin lege, pentru un singur sistem utilizat pentru incalzirea locuintei de domiciliu sau resedinta, pe perioada sezonului rece. Consumatorii vulnerabili reprezentati de familiile cu venituri medii nete lunare ajustate de 600 lei inclusiv, respectiv 1,200 ISR, beneficiaza de supliment pentru locuire. De asemenea, consumatorii vulnerabili reprezentati de persoanele singure cu varsta de cel putin 60 ani cu venituri nete lunare ajustate de pana la 800 lei inclusiv, respectiv 1,600 ISR,vor beneficia de acest ajutor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri