Isarescu: ''Sistemul bancar poate absorbi socurile''
Data publicarii: 11-12-2006
Intermedierea financiara creste incet
Gradul de intermediere financiara al economiei romanesti va fi de circa 25% din produsul intern brut (PIB) la finalul lui 2006 si reprezinta mai putin de un sfert din gradul de intermediere financiara din UE, care era de 103,9% din PIB in 2005, a mai spus Isarescu, citat de NewsIn. "Cu toate ca sistemul financiar s-a dezvoltat si intarit, Romania este inca in urma celorlalte tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste intermedierea financiara. Nivelul estimat, la finele anului 2006, este de circa 25% din PIB, comparativ cu 52,2% din PIB pentru noile state membre ale UE si, respectiv, 103,9% din PIB, la nivelul zonei euro, in 2005", a spus guvernatorul bancii centrale.
Masurile "neortodoxe" au succes
Masurile "neortodoxe" luate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) au limitat amploarea impactului intrarilor de capital asupra stabilitatii financiare si a preturilor, considera Mugur Isarescu. "Temperarea expansiunii creditului neguvernamental atenueaza fenomenul de supraincalzire a economiei, ceea ce contribuie la reducerea presiunilor inflationiste si la limitarea dezechilibrului extern", a argumentat seful BNR.
Masurile luate de BNR au vizat si temperarea ritmului de crestere a creditului in valuta, ceea ce a impiedicat sporirea vulnerabilitatii bancilor la fluctuatiile cursului de schimb al monedei nationale, potrivit guvernatorului. El a aratat ca, in cele din urma, aceasta decizie a asigurat evitarea unei majorari a volumului de credite neperformante. "Masurile neortodoxe pe care BNR le-a adoptat in anii 2005 si 2006 au fost eficace pe termen scurt, asigurand concilierea intre stabilitatea financiara si cea a preturilor", a spus Isarescu.
Ceea ce Isarescu numeste "masuri neortodoxe" sunt o serie de decizii de politica monetara, care au ingustat spatiul de manevra al bancilor si au limitat accesul populatiei la credite. Banca centrala a majorat, la sfarsitului lunii iunie a anului curent, rata de constituire a rezervelor minime obligatorii de la 16% la 20% pentru lei. In luna februarie, banca centrala a majorat rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 35% la 40%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri