MedLife intra la tranzactionare cu simbolul 'M'

Data publicarii: 21-12-2016 | Economie

MedLife intra de miercuri la tranzactionare pe piata de capital romaneasca cu simbolul 'M', dupa ce oferta a fost subscrisa, reiese din datele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

V4C Eastern Europe Holding V Limited, International Finance Corporation (IFC), membră a Băncii Mondiale, acționari ai MedLife, au anunțat vineri, 16 decembrie, prețul final pentru oferta lansată, acesta fiind de 26 de lei pe acțiune.

Valoarea totală a ofertei este de 230 milioane lei, pentru 8,8 milioane de acțiuni reprezentând 44% din numărul total. Prețul final de ofertă implică o capitalizare de piață a companiei de 522,4 milioane lei. Fondul de private equity V4C a vândut întreaga sa participație în companie reprezentând 36,25% din capitalul social, în timp ce IFC — 7,75%. Tranzacționarea la bursă, sub simbolul M, se așteaptă să înceapă pe 21 decembrie. Perioada de stabilizare pentru prețul acțiunilor se va încheia nu mai târziu de 20 ianuarie 2017.

Ca urmare a ofertei, acționarii majoritari (familia Marcu) dețin 51% din capitalul social al MedLife și IFC deține cel puțin 5%. Familia Marcu și IFC au fost de acord să ofere aranjamente obișnuite de interdicție a înstrăinării acțiunilor pe o perioadă de 6 luni.

Profitul net al Grupului MedLife a scăzut cu 99,5% în primele nouă luni din acest an raportat la perioada similară din 2015, la 43.138 lei, conform datelor neauditate, reiese din informațiile publicate pe 6 decembrie pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

În primele nouă luni, Grupul a avut vânzări de peste 361,4 milioane de lei, în creștere cu 26,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Datoriile pe termen lung însumează peste 196,5 milioane de lei, în urcare cu 26,1%, în raport cu intervalul ianuarie — septembrie 2015.

Conform documentului, în luna octombrie, Grupul a tras o sumă suplimentară de 1,6 milioane de euro din împrumutul sindicalizat pentru a finanța achiziția Centrului Medical Panduri. De asemenea, în noiembrie, a rambursat 2,1 milioane de euro reprezentând sume datorate și dobânzile acumulate din împrumuturi și contracte de leasing financiar. În aceeași lună, Grupul a tras 4 milioane de euro din împrumutul încheiat la 30 septembrie cu International Finance Corporation, membru al Grupului Băncii Mondiale, din care 1,5 milioane de euro sunt disponibili în conturile bancare ale grupului.

Potrivit lui Lucian Anghel, președinte BVB, oferta MedLife este prima ofertă publică inițială (IPO) a unei companii private din România după aproape un deceniu și reprezintă un pas înainte pentru piața de capital.

'Este prima ofertă a unei companii private, primul IPO (ofertă publică inițială — n. r.) al unei companii private din România după aproape un deceniu. Este un pas înainte fantastic pentru piața de capital, în general, și aș spune în special pentru antreprenorii români care, prin piața de capital, vor putea să-și majoreze capitalul, adică să atragă capital, să-și achiziționeze competitorii pentru a câștiga masă critică. Acești competitori pot să fie din țară sau din afara României', a spus Anghel.

El a mai afirmat că bursa este un instrument pentru companiile care doresc să fie transparente și care au un viitor în față cu un management performant.

'MedLife este o companie bine condusă, care activează într-un domeniu ce va rămâne extrem de interesant pentru următoarele decenii. E prima companie din acest sector (medical — n. r.) care este listată la Bursa de Valori București (BVB). Eu cred că tranzacția a fost un mare succes, dacă ne uităm la suprasubscrierea consistentă de pe partea de retail, ceea ce arată un interes foarte ridicat', a mai afirmat președintele BVB.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: