Raiffeisen Bank si-a lasat ''rand'' la coada pentru CEC

Data publicarii: 13-12-2006
Prin mentinerea scrisorii de garantie a bancii austriece, statul a lasat o portita pentru a reactiva negocierile cu candidatul respins oficial, titreaza Adevarul. Executivul discuta in sedinta de astazi forma finala a contractului de privatizare a CEC. Oficial, in cursa pentru  preluarea celei de a cincea banci din Romania se afla doi candidati, National Bank of Greece si OTP Bank, insa situatia ar putea lua o intorsatura neasteptata. Desi concernul Raiffeisen Zentralbank - Raiffeisen International a fost scos oficial la jumatatea lunii iulie din cursa pentru privatizarea CEC, statul nu a renuntat definitiv la varianta austriaca.

Negocierile dintre Comisia de privatizare a CEC si perdantul din vara, Raiffeisen Bank, pot fi oricand reluate datorita unei "portite" lasate deschise chiar de statul roman. Desi anuntata ca fiind iesita din cursa pentru achizitionarea a 70% din actiunile CEC, banca austriaca are, in mod surprinzator, in momentul de fata, sansa de a reintra in procesul de negociere. Cum? In cazul in care statul nu e multumit de niciuna dintre ofertele celor doua banci ramase oficial in cursa, National Bank of Greece si OTP Bank, Comisia de Privatizare poate reactiva discutiile cu banca austriaca.

Dupa aproape cinci luni de la anuntarea finalistilor, Raiffeisen inca mai are si in acest moment retinuta in conturile statului roman scrisoarea de garantie, document ce reprezinta conditia minima obligatorie in privinta valabilitatii ofertei de preluare a CEC. "Cand Comisia de Privatizare a stabilit finalistii, Raiffeisen a intrat practic in stand by, ceea ce inseamna ca nu am fost niciodata declarati ca fiind iesiti in totalitate din cursa preluarii CEC.

Statul a lasat, practic, o "portita" prin care sa se poata intoarce la oferta Raiffeisen. si asta pentru ca, in momentul de fata, banca noastra respecta conditia contractului final prin care suntem obligati sa ne mentinem scrisoarea de garantie la Trezoreria statului", a declarat, pentru Adevarul, Andrei Stamatian, director Organization & Process Management Area la Raiffeisen Bank.

Valabilitatea scrisorii de garantie, prelungita

Contactat telefonic, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, in acelasi timp si seful Comisiei de Privatizare a CEC, a declarat ca scrisorile de garantie depuse de angajanti pentru CEC au un termen de valabilitate. "Scrisorile de garantie sunt valabile doar pana la expirarea acestui termen", precizeaza ministrul de finante. Cu alte cuvinte, seful Comisiei de Privatizare a CEC spune ca, odata ce termenul scrisorii de garantie a Raiffeisen expira, in mod automat banca austriaca isi pierde si statutul de candidat neoficial. Interesant este ca una dintre conditiile impuse de Comisia condusa de Sebastian Vladescu se refera chiar la reinnoirea termenelor scrisorilor de garantie, in situatia amanarii procesului de privatizare.

Citeste tot articolul in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: