Evolutia dolarului dupa decizia FED

Data publicarii: 12-01-2017 | Finante-Banci
15 decembrie 2016. Decizia Rezervei Federale americane de a merge accelerat pe drumul cresterii dobanzilor a avut un impact major asupra economiei la nivel mondial. 
Cum FED a ridicat costurile de imprumut cu 25 de puncte de baza, la 0,5%-0,75%, efectele nu au intarziat sa apara. Piata obligatiunilot chinezesti a intrat in cadere libera, monedele economiilor emergente s-au devalorizat, si se vorbeste de ajungerea la paritate a cursului euro - dolar.
Increderea in cea mai mare economie a lumii a fost intarita pentru cetatenii americani pentru ca, pe langa aceasta majorare de dobanda s-a sugerat ca vor urma alte trei majorari in anul 2017.
General Electric, analistii, Banca Angliei, sunt deopotriva increzatori ca stimului bugetar promis de presedintele ales cu putin timp in urma, Donald Trump, va consituti un impuls pentru economie.
Dolarul american a inregistrat, joi, un nou maxim istoric in raport cu leul romanesc, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand un curs de 4,3146 lei/dolar, in crestere cu 6,98 bani (1,64%) fata de cotatia de miercuri de 4,2448 lei/dolar. Precedentul maxim istoric atins de dolar la BNR a fost in saptamanile de dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, cand moneda americana a atins valoarea de 4,2659 lei.
Dolarul este cotat indirect pe piata din Romania, prin raportare la paritatea euro/dolar, insa aprecierea monedei americane va scumpi si la noi marfurile importate din afara UE, cum ar fi carburantii, gazul, electronicele si electrocasnicele sau citricele.
In aceeasi sedinta, leul s-a depreciat si in raport cu euro, iar BNR a anuntat un curs de 4,5202 lei/euro, in urcare cu 0,35 bani (+0,08%) fata de cotatia de miercuri, cand referinta a fost stabilita la 4,5167 lei/euro.
"Investitorii care se asteptau la un sfarsit de an linistit, au fost surprinsi de fermitatea mesajului trimis de Fed. Majorarea de miercuri a dobanzilor era anticipata, insa agenda foarte clar stabilita pentru 2017 permite dolarului sa atinga cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani", a explicat Lukman Otunuga, analist la FXTM.
Totodata, francul elvetian s-a apreciat joi in fata leului, iar Banca Nationala a publicat un curs de 4,2015 lei/franc, cu 0,19 bani (+0,05%) peste cel de miercuri, cand moneda elvetiana valora 4,1996 lei.
In schimb, gramul de aur s-a ieftinit joi cu 1,6 lei (-1%), pana la 156,9583 lei, fata de valoarea de 158,5547 lei anuntata miercuri.
Dintre monedele emergente destabilizate de decizia Fed, rubla ruseasca si randul sud-african au suferit cele mai mari pierderi.
In China, cea mai mare economie emergenta, o cursa nebuna de pe piata obligatiunilor s-a intrerupt brusc. Yieldul datoriilor cu scadenta la 10 ani a crescut ieri cu 22 de puncte de baza, un salt record, in conditiile in care yenul in cadere si inasprirea politicii monetare in SUA au lovit asteptarile pentru relaxarea politicii monetare in China. 
Decizia Fed si comentariile retinute ale presedintelui institutiei Janet Yellen arata ca, cel putin deocamdata, Yellen si Trump nu sunt pe curs de coliziune. Un conflict nu ar face bine increderii.