Forbes: Romania incearca sa stopeze migrarea creierelor

Data publicarii: 31-01-2017 | Economie

Romania se mandreste cu una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana, dar combinatia problematica dintre populatia imbatranita si in scadere si plecarea peste hotare a lucratorilor tineri si bine calificati va pune o presiune semnificativa asupra sistemului de sanatate si de pensii, iar Romania are nevoie de o strategie pentru a-i determina pe tinerii cu inalte calificari profesionale sa revina in tara, se arata intr-o analiza a publicatiei Forbes, sub titlul 'Romania 'isi pierde mintile' si incearca sa stopeze migrarea creierelor'.

În articol se menționează că, de la aderarea la UE, peste un milion de români au emigrat în căutarea unor oportunități profesionale mai bune și a unui nivel de trai superior.

"Pe măsură ce creștea numărul celor care căutau o viață mai bună în Occident, în special în Germania, Italia, Spania și Marea Britanie, România a început să sufere de fenomenul numit adesea 'migrarea creierelor'", notează Forbes, subliniind că efectul plecării românilor cu studii superioare și calificări profesionale de vârf se resimte intens.

Un exemplu folosit în analiză este situația din sistemul de sănătate.

"În ultimii ani, mii de angajați au emigrat în țări mai dezvoltate din UE, unde beneficiază de salarii mai mari și de condiții de lucru mai bune. Faptul că în străinătate pot câștiga chiar și de 10 ori mai mult a dus la o criză gravă a personalului din spitalele românești. Se estimează că din 2007 au plecat din România în jur de 20.000 de angajați din sistemul sanitar, fapt ce a împovărat statul", se arată în articol.

În ce privește măsurile luate de guvernul român pentru a încuraja întoarcerea expaților în țară, Forbes citează programul prin care i se oferă granturi de peste 45.000 de euro, plus consultanță, fiecărei persoane care se repatriază și vrea să înceapă o afacere pe cont propriu în țară.

"Este o foarte bună soluție pentru fenomenul de migrare a creierelor cu care România se confruntă de ceva vreme. Va atrage nu doar persoane cu potențial, ci și persoane ce dispun de capital și care sunt gata să își investească economiile", a spus, pentru Forbes, Livia Popa, consultant financiar în cadrul biroului londonez al multinaționalei TH Real Estate.

Alți experți privesc cu scepticism soluția propusă și invocă obstacolul birocrației. "Procedura de accesare a fondurilor trebuie să fie foarte directă și lipsită de birocrație, altfel al putea avea efectul contrar", crede Vlad Ciurca, reprezentant al companiei Techsylvania.

Românii ezită să revină în țară și pentru că "România este una dintre cele mai corupte țări din UE și, în ciuda unei recente ofensive contra corupției la nivel înalt, oamenii nutresc, în continuare, o neîncredere profundă în guvern", mai notează Forbes, care redă și opiniile câtorva români stabiliți la Londra.

"Nu m-aș întoarce în țară. Nu din cauza banilor am plecat din România", spune inginerul de software Fabian Murariu, care invocă nepotismul, corupția, problemele din sistemul de sănătate și lipsa de responsabilitate a membrilor Parlamentului, scrie sursa citată.

"Oportunitățile nu sunt prea variate. Dacă mă întorc, lista lucrurilor pe care le pot face pentru a-mi câștiga traiul se diminuează semnificativ", crede Dragoș Munteanu, care la Londra lucrează în domeniul muzicii.

"Dacă vrea cu adevărat să își readucă acasă o parte din diaspora, guvernul român are nevoie de mai mult, nu doar de granturi. Să fii tânăr, școlit și să faci parte din UE oferă oportunități infinite. La fel ca cei din Vest, și românii pot avea acum totul", se mai arată în textul publicat de Forbes.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: