Una din zece familii din Romania obtine venituri din migratia internationala
Data publicarii: 15-12-2006
De asemenea, un procent de 10% dintre romanii care muncesc in strainatate au declarat ca au realizat investitii la intoarcerea in tara "Numarul antreprenorilor efectivi este relativ redus la nivelul populatiei pe ansamblu. Datele din sondaj indica aproximativ 10% din populatia adulta ca fiind intreprinzatori pe cont propriu sau avand pe cineva din gospodarie cu o afacere proprie", se precizeaza in studiu.
Potrivit studiului, activitatile productive finantate cu bani din migratie sunt diferite in functie de mediul de rezidenta al intervievatilor, in mediul rural banii fiind investiti, in principal, in activitati de tip agricol, in timp ce in mediul urban predomina investitiile in servicii si comert.
Peste o treime dintre gospodariile tarii, adica aproximativ doua milioane si jumatate, au avut cel putin unul dintre membri plecat in strainatate dupa 1989, fenomenul fiind mai intens dupa liberalizarea circulatiei in spatiul Schengen pentru romani, in anul 2002., mai arata studiul. In prezent, numarul romanilor care pleaca temporar la lucru in strainatate este de aproximativ trei ori mai mare decat in 2002. Moldova, Muntenia si Oltenia sunt regiunile istorice in care emigrarea temporara pentru munca prevaleaza, iar domeniile de ocupare ale romanilor din strainatate sunt constructiile, pentru barbati (98% au muncit cel putin o data in acest domeniu), munca menajera, pentru femei (88%), si agricultura (72% barbati si 28% femei).
"Moldova devine principalul rezervor de emigrare. Lucrurile se intampla ca si cum fluxul secular de la Moldova spre Banat, Brasov si Bucuresti ar fi fost intrerupt la inceputul anilor '90 pentru a se muta, dupa 2001, spre Italia", a declarat sociologul Dumitru Sandu, coordonatorul stiintific al cercetarii. El a adaugat ca ponderea romanilor care au muncit clandestin in strainatate este in crestere, de la 34% in perioada 1990-1995, la 53% dupa 2001. In prezent, Italia si Spania sunt principalele destinatii ale romanilor care muncesc in strainatate. In ultimii cinci ani, 50% dintre plecarile la lucru in strainatate au fost in Italia, iar 25% in Spania.
Datele au fost culese, in luna august a anului 2006, de Gallup Organization, prin sondaje de tip national, pe un esantion de 1.400 de persoane si microregional (800 de gospodarii ale migrantilor, din Vrancea si Alexandria).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri