Firmele s-au saturat sa dea spaga vamesilor romani

Data publicarii: 15-12-2006
Diminuarea timpului efectiv de vamuire, normative clare si publicarea punctelor de vedere ale Autoritatii Nationale a Vamilor pe site-ul institutiei, precum si efectuarea unor controale asupra activitatii lucratorilor vamali ar putea duce la diminuarea platilor neoficiale. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns ieri participantii la dezbaterea organizata de Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala, in baza aceluiasi sondaj CURS ale carui rezultate au fost comentate in luna octombrie de Gelu Diaconu, seful Vamilor.

Discutiile au fost purtate in prezenta ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, si a secretarului de stat Victor Giosan, seful Unitatii de Politici Publice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, absenti fiind ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si Gelu Diaconu.

Potrivit sondajului CURS, efectuat pe un esantion de 121 de firme si 80 de vamesi, "plata informala medie" este de 83 euro, estimarile facute in urma cu doua luni de Gelu Diaconu fiind de 11.500 euro/vames/an.

Intrebati "in ce masura urmatorii factori influenteaza coruptia in vama", 27 la suta dintre reprezentantii societatilor comerciale au raspuns "salariile mici" ale lucratorilor, 22% - legislatia necorespunzatoare, 25% - masuri insuficiente de control intern si 30% ineficienta justitiei.

Mita, direct ofiterului vamal sau prin intermediul comisionarului

De asemenea, o mare parte dintre reprezentantii firmelor au afirmat ca dau spaga direct ofiterului vamal - 26% sau prin intermediul comisionarului - 28%, de cele mai multe ori pentru diminuarea timpului de vamuire sau pentru a li se trece cu vederea lipsa sau completarea gresita a unor documente. In opinia a peste jumatate din reprezentantii firmelor, timpul necesar vamuirii si finalizarii tuturor procedurilor dureaza pana in 3 zile.

De partea cealalta, o mare parte dintre ofiterii vamali chestionati sustin ca "se iau plati neoficiale" pentru ca vamesii au salarii mici (medie de 262 euro/luna).
77% dintre ofiterii vamali au dificultati in implementarea uniforma a reglementarilor deoarece acestea sunt impovarate de instructiuni aditionale si sunt imprecise, iar 14% pentru ca nu toate reglementarile sunt accesibile.

22 de procente considera ca problemele legate de documente in vama (cel mai notabil fiind declaratia de valoare) conduc la efectuarea de plati neoficiale.
In privinta masurilor care ar trebui luate in vederea imbunatatirii activitatii la nivelul Vamii, lucratorii au apreciat ca acestea ar putea fi marirea remuneratiei (82%), training mai bun si frecvent si reglementarile legislative mai clare".

CADI: Platile neoficiale au scazut la jumatate

Asemenea reprezentantilor Autoritatii Nationale a Vamilor, si cei ai CADI au considerat ca fenomenul de coruptie din sistemul vamal este in scadere. Potrivit directorului executiv al Centrului - Horia Paul Terpe, procentul firmelor care indica efectuarea de plati neoficiale a scazut la jumatate (48% in urma cu doi ani, comparativ cu 24% in prezent), 69% dintre firme declarand ca activitatea vamilor este mai eficienta decat in 2004.

Masurile propuse de CADI (training, salarizare, uniformizare in interpretarea procedurilor vamale) au starnit insa scepticismul presedintelui Asociatiei de Export/Import al Romaniei, Mihai Ionescu. "Proiectul este foarte important, dar nu aduce noutati in mediul de afaceri roman", a spus el, sustinand ca "problemele sunt date de slaba cunoastere a procedurilor vamale".

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: