UE ar putea bloca fuziunea dintre Deutsche Boerse si London Stock Exchange

Data publicarii: 27-02-2017 | Economie

Fuziunea de 29 de miliarde de euro dintre Deutsche Boerse si operatorul bursei de la Londra, London Stock Exchange Group (LSE), ar putea esua dupa ce LSE a avertizat ca este putin probabil ca tranzactia sa fie aprobata de Comisia Europeana (CE), transmite BBC.

CE a cerut operatorului bursei de la Londra să-și vândă participația de 60% în platforma de tranzacționare MTS iar LSE a apreciat că solicitarea este "disproporționată".

London Stock Exchange i-a avertizat pe investitori că nu va reuși să vândă iar o astfel de vânzare ar afecta afacerile sale în derulare.

Ca rezultat, LSE a precizat: "pe baza actualei poziții a Comisiei, operatorul bursei de la Londra crede că este puțin probabil ca CE să aprobe tranzacția".

Comisia Europeană a dat termen până luni celor doi operatori bursieri să vină cu propunere care să îndeplinească cerințele forului comunitar.

MTS reprezintă o parte relativ mică din afacerile LSE dar este o platformă majoră de tranzacționare pentru bonduri guvernamentale europene, în special în Italia. În această țară, operatorul bursei de la Londra deține și Borsa Italiana.

Reprezentanții CE nu au comentat informația.

Luni dimineață, acțiunile London Stock Exchange au scăzut cu 3% în urma publicării știrii.

Recent, Comisia Europeană și-a exprimat obiecțiile față de propunerea de fuziune dintre LSE și Deutsche Boerse, îngrijorările Executivului comunitar fiind concentrate în special pe operațiunile de clearing (compensare) ale celor doi operatori. Tranzacția ar da naștere celui mai mare operator bursier din lume în funcție de cifra de afaceri.

Casele de compensare, sau contrapărțile centrale precum LCH.Clearnet, deținută de LSE, și Eurex Clearing, filială a Deutsche Boerse, se plasează între cele două părți ale tranzacțiilor cu derivative pentru a asigura că tranzacția se finalizează chiar dacă una din părți dă faliment. Împreună, LSE și Deutsche Boerse au o pondere mare pe piața operațiunilor de clearing, astfel că vor fi nevoite să vândă o parte din operațiunile care se suprapun.

Sursa: Agerpress