China: Guvernul a inrautatit tinta de crestere a PIB-ului in 2017
Data publicarii: 05-03-2017 | EconomieAutoritatile de la Beijing au inrautatit tinta de crestere a PIB-ului Chinei in acest an, deoarece a doua economie mondiala adopta reforme dificile pentru reducerea datoriei si construirea unui "zid de protectie" impotriva riscurilor financiare, transmite Reuters.
China ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de aproximativ 6,5%, a anunțat duminică premierul Li Keqiang, în discursul solemn rostit la deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului.
Anul trecut, ținta de creștere a fost de 6,5 — 7%, iar datele oficiale au indicat că în 2016 economia Chinei a înregistrat un avans 6,7%, cel mai lent ritm din ultimii 26 de ani.
Un boom al creditării și majorarea cheltuielilor guvernamentale au sporit în rândul liderilor de la Beijing temerile privind nivelul ridicat al datoriei și supraîncălzirea pieței imobiliare.
Ținta de deficit bugetar în 2017 a fost menținută la 3% din PIB, în linie cu nivelul din 2016.
China va continua să implementeze o politică fiscală proactivă și să mențină o politică monetară prudentă, iar Guvernul va adopta măsuri de stimulare a cererii și de control al riscurilor, pentru a asigura siguranța sectorului financiar, a declarat premierul chinez.
Ținta de inflație pentru acest an a fost păstrată la 3%, similar cu nivelul de anul trecut.
Datoria Chinei a urcat la nivelul-record de 277% din PIB la sfârșitul lui 2016, de la 254% din PIB în anul precedent, în timp ce a crescut procentul de noi credite folosite pentru plata serviciului datoriei, susțin analiștii de la UBS.
China va continua anul acesta reformarea activelor și a companiilor de stat, a anunțat Li.
Reformele privind acționariatul a peste 100 de companii de stat vor fi finalizate până la sfârșitul anului, ca parte a eforturilor de a folosi capitalul privat pentru redresarea sectorului de stat, a anunțat luna trecută presa chineză. De asemenea, autoritățile de la Beijing vor să închidă mai multe "firme zombi".
Sectorul industrial din China este afectat de reducerea cererii pe plan global și numărul ridicat de așa-numite "firme zombi", care supraviețuiesc doar cu ajutorul sprijinului statului. Termenul "firme zombi" se referă la companiile care au încetat producția, dar păstrează personalul pe statele de plată deoarece autoritățile locale sunt îngrijorate de posibilul impact social și economic al falimentelor și șomajului.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri