China a raportat primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani
Data publicarii: 08-03-2017 | EconomieChina a inregistrat in februarie primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani, importurile inregistrand cel mai rapid ritm de crestere din 2012, pe fondul majorarii cererii pentru materii prime, transmite Reuters.
Exporturile au scăzut neașteptat luna trecută, cu 1,3%, comparativ cu februarie 2016, în timp ce importurile au urcat cu 38,1%, mult peste estimările analiștilor, astfel încât deficitul comercial al Chinei s-a situat în februarie la 9.150 miliarde de dolari, arată datele publicate miercuri de autoritățile de la Beijing.
În primele două luni din acest an, exporturile Chinei au urcat cu 4%, comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2016, iar importurile au înregistrat un avans de 26,4%.
Analiștii se așteptau ca în februarie excedentul comercial să se situeze la 25.750 miliarde de dolari, față de un plus de 51.350 miliarde de dolari în ianuarie.
Economia Chinei a crescut anul trecut cu 6,7%, cel mai lent ritm din 1990, dar în grafic cu ținta oficială de 6,5-7%. În ultimul trimestru din 2016, PIB-ul celei de-a doua economii mondiale a accelerat pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul eforturilor autorităților de la Beijing de a atinge o creștere economică mai mică, dar mai de durată, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovație și servicii, în detrimentul industriilor grele și al investițiilor impulsionate de îndatorare și exporturi.
PIB-ul Chinei a urcat cu 6,8% în trimestrul patru din 2016, depășind estimările analiștilor, de 6,7%. Aceștia se așteaptă ca în acest an economia chineză să urce cu doar 6,4%, în timp ce FMI previzionează un avans de 6,5%.
"Deoarece motoarele tradiționale de creștere ale economiei — investițiile și exporturile — au avut o evoluție mai slabă, consumul privat a devenit factorul cheie al avansului PIB-ului Chinei. Tendința ar urma să continue pe termen mediu", a declarat Rajiv Biswas, economist șef la IHS Global Insight în Singapore.
În 2016, consumul și serviciile au avut cea mai mare contribuție la creșterea PIB-ului.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri