UE vrea sa blocheze preluarea companiilor strategice de catre firmele straine
Data publicarii: 10-03-2017 | EconomieUniunea Europeana intentioneaza sa adopte masuri destinate blocarii investitiilor straine "motivate politic", dupa ce Germania, Franta si Italia au solicitat actiuni impotriva preluarilor straine in sectoare care ar putea afecta interesele strategice ale Europei, informeaza Reuters.
Propunerile ar putea da UE, care poate deja bloca preluarea unei companii pe motive de concurență, puterea de a analiza "investițiile de importanță strategică în UE, atât din punct de vedere economic, cât și dintr-o perspectivă de securitate". Este vorba de domenii precum apărarea, infrastructura de transport și tehnologiile de vârf dar este posibil să fie extinse și asupra unor tranzacții care ar pune în pericol așa-numita "prosperitate economică", potrivit unor propuneri elaborate de departamentul de industrie al Comisiei Europene, consultate de Reuters.
În document se face de mai multe ori referire la China, citând ca un exemplu ipotetic de tranzacție nedorită cazul unei companii care primește fonduri de la Guvernul chinez pentru a putea prelua o companie europeană în ideea de a face o "penetrare strategică pe piața UE".
Germania a început să adopte o atitudine protecționistă după mai multe preluări de către companiile chineze ale unor firme germane din domeniul tehnologiei. Una din aceste tranzacții încheiate anul trecut a fost preluarea producătorului german de roboți Kuka de către firma chineză Midea. În total, valoarea achizițiilor încheiate de companiile chineze în Germania s-a ridicat anul trecut la peste 10 miliarde de dolari, de aproape 40 de ori mai mult decât în 2015.
Unele state membre UE au deja propriile lor reguli care protejează firmele de importanță strategică, însă propunerile discutate în prezent vor fi primele care se vor aplica la nivelul UE. Conform propunerilor, UE va putea bloca preluările realizate de către o companie a cărei motivație este "doar în scopul deținerii de supracapacități", ceea ce ar viza și sectorul siderurgic unde Europa acuză China că practică o politică de dumping la prețuri subevaluate.
Mecansimul de blocare ar urma să se aplice și în cazul preluării unor companii din UE de către o subsidiară înregistrată în UE a unei companii străine precum și în cazurile "infiltrării managementului cu persoane din afara statelor UE" care ar putea avea acces la data sau tehnologii sensibile.
Planul va avea însă nevoie de aprobarea tuturor departamentelor Comisiei Europene, inclusiv a oficialilor responsabili cu comerțul, și care sunt mai puțin favorabili măsurilor protecționiste. Ulterior, propunerile vor trebui să fie aprobate și de statele membre UE precum și de Parlamentul European.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri