Banii creati de BCE se acumuleaza in Germania, avertizeaza Bundesbank
Data publicarii: 20-03-2017 | EconomieNoii bani tipariti de Banca Centrala Europeana pentru a sustine cresterea economica si inflatia in zona euro ajung sa se acumuleze in Germania, pentru ca investitorii sunt reticenti in a se aventura in afara celei mai puternice economii din zona euro, indica datele comunicate luni de Banca Nationala a Germaniei (Bundesbank), informeaza Reuters.
Aceste date arată că o mare cantitate din banii tipăriți de BCE pentru a cumpăra obligațiuni ajung în conturile bancare din Germania, deținute deseori de investitorii străini, și rămân acolo. În aceste condiții, solicitările de plată ale Bundesbank în cadrul sistemului de plăți Target 2 au atins un nivel record de 814 miliarde euro în luna februarie.
În cel mai recent raport lunar al său, Bundesbank susține că acești bani creați de BCE nu se îndreaptă spre alte părți din zona euro, chiar dacă randamentul obligațiunilor este mai mare acolo decât în Germania. Aceasta demonstrează reticența investitorilor în a-și plasa banii în economiile mai slabe și ridică semne de întrebare cu privire la eficiența programului de stimulare al BCE.
"Este remarcabil că aceste efecte secundare ale programului de achiziții de active nu se fac resimțite în unele țări", se arată în raportul Bundesbank.
Înainte ca criza datoriilor din zona euro să atingă vârful în 2012, banii ieșeau din Germania în căutare de randamente mai mari în țări precum Grecia, Spania și Italia. Această tendință s-a inversat după 2010, pe măsură ce criza datoriilor a escaladat, iar încrederea în țările cu datorii mari nu s-a refăcut în pofida eforturilor BCE.
Economia germană a continuat să crească și va face acest lucru și în viitorul apropiat, susține Bundesbank în raportul său, citând avansul producției industriale, ca urmare a cererii ridicate, atât din interiorul Germaniei, cât și de peste hotare.
Solicitările și datoriile băncilor centrale din zona euro în cadrul sistemului de plăți Target 2 nu sunt o problemă atâta timp cât există uniunea monetară. Însă, dacă zona euro s-ar destrăma, debitorii, băncile centrale ale țărilor care ar ieși din blocul comunitar, ar trebui să ramburseze banii.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri