Romanii au cheltuit la comercianti 645 milioane USD prin carduri Visa

Data publicarii: 19-12-2006
Folosirea cardurilor Visa de catre romani, numarul de tranzactii si valoarea acestora au continuat sa creasca semnificativ in anul fiscal ce s-a incheiat in septembrie 2006, se arata intr-un comunicat de presa al Visa Romania remis BankNews.ro. Valoarea totala a tranzactiilor cu carduri Visa era de aproximativ 7 miliarde USD la sfarsitul lui septembrie 2006, cu doua treimi mai mult (59%) fata de aceeasi perioada a lui 2005. Numarul total al tranzactiilor a atins valoarea de 73,8 milioane, cu 30% mai mult fata de 2005. Aceasta arata ca romanii folosesc tot mai mult cardurile Visa ca solutii rapide si sigure de plata.

De asemenea, cresterea valorii si frecventei utilizarii cardurilor Visa la comercianti a continuat in acelasi ritm sustinut. Romanii au cheltuit peste 645 milioane USD efectuand 11,1 milioane tranzactii cu carduri Visa in perioada septembrie 2005 - septembrie 2006, ceea ce reprezinta o crestere cu 105% si respectiv 96% fata de anul anterior. Astfel, consumatorii isi folosesc tot mai frecvent cardurile Visa si pentru cumparaturile zilnice, de valoare mai mica.
 
"Conform acestor rezultate, cardurile au devenit parte din rutina zilnica a cumparaturilor. Numarul tranzactiilor la comercianti reprezinta 15,3% din totalul tranzactiilor operate cu carduri Visa, fata de 10,5% cat s-a inregistrat in septembrie 2005. Desi numerarul este in continuare metoda cea mai folosita pentru plati, aceste rezultate indica ca romanii au devenit tot mai obisnuiti sa plateasca cu cardul, numarul tranzactiilor dublandu-se in acest an comparativ cu anul trecut", spune Catalin Cretu, vicepresedinte Visa International CEMEA. 

Cresterea din ultimul an se datoreaza si extinderii considerabile a retelei de acceptare. Cardurile Visa sunt acceptate in tot mai multe locatii din Romania. La sfarsitul lui septembrie 2006, 41.200 de locatii acceptau plati cu cardurile Visa, o crestere cu 60% fata de aceeasi perioada din 2005. Deoarece acceptarea platii cu cardul este perceputa tot mai mult ca un avantaj competitiv, numarul POS-urilor la comercianti a inregistrat o crestere cu 57% fata de 2005, existand o retea de 32.161 de POS-uri.

Comertul electronic a continuat de asemenea sa creasca. Numarul total al tranzactiilor operate de detinatorii romani de carduri Visa in Romania si in strainatate a crescut cu 123%, ajungand la 141.000. Valoarea tranzactiilor online este de 17,5 milioane USD, cu 103% mai mult la sfarsitul lui septembrie 2006, fata de aceeasi perioada din 2005. Cele mai multe carduri Visa au fost folosite pentru calatorii, valoarea tranzactiilor online inregistrate de companiile aeriene si agentiile de voiaj reprezentand 36% din totalul volumului de comert electronic.

Discutand despre viitoarele provocari, Catalin Cretu a adaugat: "Desigur, migrarea catre Visa Europe si viitoarea piata unica a platilor electronice vor avea consecinte si asupra configuratiei pietei cardurilor din Romania. Vom asista la intensificarea platilor cu cardul la comercianti, extinderea retelei de acceptare si cresterea produselor care aduc valoare adaugata. Totodata, cresterea puterii de cumparare si dezvoltarea industriei cardurilor, atat in mediul real cat si cel virtual, vor determina beneficii in lant mai mari pentru banci, comercianti, posesori de carduri si economie in general."

Cresterea pietei cardurilor din Romania nu se va limitata la intensificarea procesului de acceptare. Desi piata cardurilor a ajuns la un nivel notabil de dezvoltare in ceea ce priveste emiterea, numarul cardurilor valide va continua sa creasca in mod sustinut. La sfarsitul lui septembrie 2006, existau pe piata 4,4 milioane carduri Visa valide, cu 37% mai mult fata de aceeasi perioada din 2005. In ceea ce priveste segmentarea pietei, aceasta este mult mai vizibila fata de anul fiscal anterior. Cardurile Visa Electron reprezinta 79,2% din totalul cardurilor Visa, in timp ce Visa Classic reprezinta 18,15%, Visa Business - 2,4% si Visa Gold - 0,25%.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: