Turismul hipic romanesc, un domeniu accesibil numai strainilor

Data publicarii: 21-12-2006
Pensiunile agroturistice autohtone au lansat o serie de oferte, una mai scumpa decat alta, pentru petrecerea sarbatorilor de iarna, intr-un cadru cat mai pitoresc. Una dintre atractiile pensiunilor din Moldova, Muntii Apuseni si Transilvania este turismul hipic. Astfel, pe langa masa, cazare si masa festiva de Craciun, respectiv de Anul Nou, clientii se pot bucura de circuite ecvestre pe cararile muntilor si prin paduri. "Din pacate, romanii nu se imbulzesc sa practice turismul hipic, deoarece preturile sunt foarte piperate, incepand de la 10 euro, pentru o jumatate de ora de plimbat cu calul, pana la 120-150 euro pentru o zi de raid ecvestru", ne-a declarat Dorin Amariei, proprietarul unei pensiuni agroturistice din Sucevita. Un sejur de sarbatori la o astfel de pensiune costa intre 1.000 si 3.000 de lei, a adaugat Amariei.

Turismul hipic, prea scump pentru romani

Desi se practica in mai multe zone ale tarii, turismul ecvestru nu este deloc mediatizat in Romania, ci doar in strainatate."Romanii nu au bani pentru asemenea activitati turistice, in schimb, strainii sunt fascinati si vin in numar foarte mare in tara noastra, special pentru a calari", ne-a declarat Marius Maftei, asistent universitar in cadrul Facultatii de Medicina Veterinara, la catedra de cabaline.

Strainii prefera sa calareasca in special in Bucovina, Muntii Apuseni si in Ardeal, pentru ca aceste zone beneficiaza de un peisaj foarte frumos, a adaugat Maftei. Acesta a precizat ca in Romania se practica doua feluri de turism hipic, respectiv "turismul uscat", cand doritorii se cazeaza intr-o pensiune si in fiecare zi pleaca in excursii, calare, vizitand cate o noua locatie,   inedita si "raidul", care consta intr-o calatorie de sapte - opt zile,   destinata numai calaretilor incercati.

Acestia pleaca incolonati in adevarate expeditii, luand cu ei corturi si masini dotate cu suporturi de bucatarie. Turistii inopteaza peste noapte fie in corturi, fie la gazde sau la pensiuni aflate in itinerariu. Raidul este cel mai scump dintre toate formele de turism ecvestru si este practicat in exclusivitate de calaretii straini, ne-a declarat Marius Maftei. In opinia acestuia, hergheliile de stat nu stiu sa-si promoveze serviciile, asa cum o fac particularii.

Exista foarte multe herghelii care apartin Asociatiei Romane de Turism Hipic, precum cele de la Mangalia, Jegalia sau Sambata de Jos. "Nu putem spune, insa, ca in astfel de locuri se practica turismul hipic. Aici este un fel de «haideti sa ne dam cu calul»", a adaugat Marius Maftei.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: