Asociatiile firmelor din constructii ar putea primi bani de la stat
Data publicarii: 21-12-2006
In aceast moment, autoritatile romane colaboreaza cu cele din Ungaria in vederea unui schimb de experiente in domeniul promovarii si constituirii clusterelor. De altfel, guvernul maghiar a dat asigurari ca va ajuta societatile din construtii din Romania pentru formarea clusterelor, care sa colaboreze cu firmele din Ungaria. Borbely a declarat ca, la ora actuala, in domeniul constructiilor exista probleme legate de lipsa fortei de munca, a competitivitatii, precum si probleme legate de legea achizitiilor publice, care ii favorizeaza pe cei cu experienta, conform normelor europene
De asemenea, ministrul a adaugat ca se lucreza la lista societatilor care nu isi indeplinesc obligatiile, astfel incat sa fie depunctate la licitatiile mari.
O alta problema semnalata se refera la lipsa materialelor de construtii. "Nu putem interveni noi direct, ci trebuie sa se aseze piata materialelor de constructii. Tot ce putem sa facem e sa atragem investitorii care ar duce la cresterea competitivitatii, iar preturile ar putea scadea", a spus ministrul.
Reprezentantul MTCT a adaugat ca aceste clustere ar putea functiona si la nivel regional. "Noi avem mecanismele necesare si avem si finduri sa sprijinim aceste cluster, astfel incat sa avem lucrari de calitate".
Noua societati din domeniul constructiilor au semnat un acord de asociere pentru cresterea puterii de prezentare la licitatii, a anuntat la inceputul acestei saptamani presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.
Cele noua companii sunt Aedificia Carpati SA Bucuresti, Baduc SA Bucuresti, Constructii Hidrotehnice SA Iasi, INSPET SA Ploiesti, Metroul SA Bucuresti, SCIT IMPEX SRL Bucuresti, Stizo SA Bucuresti, TIAB SA Bucuresti si Tungal Metrou SA Bucuresti, acestea insumand in 2005 o cifra de afaceri de 210 milioane de euro.
Asocierea are ca scop asigurarea accesului companiilor romanesti la licitatiile pentru obtinerea marilor contracte de constructii care se vor derula dupa integrarea romaniei.
Asociatia va fi coordonata de management, respectiv de cate una din firmele asociate, prin rotatie, cate un an. Unitatea de management va avea responsabilitati de la participarea la licitatii, respectiv pregatirea ofertelor, pana la realizarea lucrarilor contractate.
De asemenea exista initiativa infiintarii unor astfel de asocieri la nivel regional, in special de catre marile firme din Cluj, a spus Plosceanu.
In viitor Hidroconstructia intentioneaza sa infiinteze un astfel de consortiu, care sa adune impreuna companii din domeniile constructiilor de tip hidro, pentru protectia mediului sau pentru infrastructura, a explicat Romeo Bogdanovici, directorul companiei, prezent la eveniment. Hidroconstructia a participat in ultimul an la licitatii pentru contracte in valoare totala de 380 de milioane de euro si a castigat aproximativ 50% din aceste contracte, avand alaturi parteneri-companii impreuna cu care va infiinta aceasta asociatie.
"Trebuie sa beneficiem de servicii dedicate ale unor unitatilor de mecanizare, ale unor furnizori de materiale de ocnstructii, ale unei banci care sa ne ofere finantare", a explicat Bogdanovici.
Din a doua parte a lunii ianuarie, ARACO va demara o serie de parteneriate cu mai multe banci, in cadrul carora membrii sai vor beneficia de paroduse specifice domeniul constructiilor. Plosceanu a explicat ca nu au fost stabilite inca bancile impreuna cu care se va derula acest parteneriat.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România