ESMA vrea puteri sporite dupa Brexit

Data publicarii: 31-05-2017 | Economie

Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) vrea sa aiba puterea de a superviza casele de clearing, agentiile de rating si unii indicatori financiari de referinta care opereaza in UE, dar au sediul in afara blocului comunitar, in conditiile in care iesirea Marii Britanii din UE va modifica radical pietele financiare, transmite Reuters.

Sursa foto: www.esma.europa.eu

Într-un răspuns trimis marți la o solicitare anterioară a Comisiei Europene privind eventualele modificări aduse supervizării financiare în UE, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe apreciază că aceste case de clearing, care în prezent sunt supervizate de organismele naționale, ar putea face obiectul unei supervizări centralizate la nivelul UE.

Potrivit ESMA, ieșirea Marii Britanii (cea mai mare piață financiară europeană) din blocul comunitar precum și eforturile UE de a pune la punct o uniune a piețelor de capital fac necesară o reformă.

"Va fi important să găsim un nou echilibru pentru a crea o piață unică, să reducem barierele și să evităm problemele de arbitraj între diferite jurisdicții", se arată în scrisoarea trimisă Comisiei Europene de președintele ESMA, Steven Maijoor.

ESMA a cerut puterea de a superviza direct agențiile de rating precum și casele de clearing, registrele centrale de tranzacții și principalii indicatori de referință care sunt activi în UE dar au sediul în afara blocului comunitar. De asemenea, ESMA vrea să aibă puterea de a suspenda, temporar, aplicarea prevederilor financiare în UE, într-un mod similar cu puterea de care dispun organismele americane de reglementare.

Noile puteri pe care ESMA vrea să le obțină ar crește semnificativ supervizarea la nivelul UE chiar dacă ESMA nu va deveni totuși o versiune europeană a Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea de supraveghere a piețelor financiare din SUA.

Comisia Europeană este cea care va propune orice modificare legislativă, care ulterior va trebui adoptată de Parlamentul European și statele membre.

Sursa: Agerpress