Romanii pot sa isi echivaleze pregatirea profesionala si academica in Ungaria
Data publicarii: 23-12-2006
Romanii care vor sa isi echivaleze diplomele si pregatirea profesionala in Ungaria trebuie sa depuna o serie de acte la Centrul de Echivalare si Documentare Ungar. Centrul de Echivalare si Documentare Ungar recunoaste nivelul de calificare in 60 de zile, iar nivelul de pregatire in 90 de zile. Potrivit DMS, intarzierile nu pot sa depaseasca mai mult de 30 de zile. In Ungaria se face diferenta intre recunoasterea nivelului de calificare si recunoasterea gradului de pregatire profesionala.
Persoanele care vor sa isi echivaleze diplomele si calificarile trebuie sa depuna un dosar, care trebuie sa cuprinda copia legalizata a diplomei originale, copie legalizata a carnetului de student, copia diplomei de baza, in cazul persoanelor care au absolvit studii postuniversitare, chitanta, care atesta plata taxei de administrare si copia actelor de identitate si de domiciliu.
Astfel, pentru obtinerea recunoasterii nivelului de calficare, romanii trebuie sa prezinte copia legalizata a diplomei originale, copie legalizata a carnetului de student sau a adeverintei de la institutia de invatamant care a eliberat diploma. Adeverinta trebuie sa cuprinda informatii despre durata studiilor, materiile studiate, examenele date.
Potrivit DSM, persoanele care au absolvit cursuri postuniversitare trebuie sa prezinte si diploma de baza, tradusa si legalizata.
Persoanele care doresc sa obtina, concomitent, recunoasterea nivelului de pregatire profesionala si a gradului de pregatire profesionala, aceasta trebuie sa anexeze cinci copii ale diplomei, traduse si legalizate.
Potrivit DMS, pentru traducerea actelor, persoanele interesate pot apela la birourile teritoriale ale Biroului National de Traducere si Legalizari ale Traducerilor din Ungaria, la reprezentantele externe ale Republicii Ungare sau la birourile notariale unguresti acreditate.
Potrivit DSM, nivelul de calificare poate fi recunoscut daca in sistemul de invatamant din Ungaria exista o pregatire comparabila cu aceea care trebuie recunoscuta.
Pentru recunoasterea gradului de calificare profeionala, persoanele care vor sa munceasca in Ungaria trebuie sa depuna un dosar. Acesta trebuie sa contina cate cinci copii ale diplomei in original si traduse, precum si cinci copiii traduse si legalizate ale carnetului de student. De asemenea, dosarul trebuie sa contina curriculum vitae in sase exemplare. In cazul persoanelor care au absolvit colegii si universitati de medicina care prezinta diplome care nu contin date despre sustinerea examenului de licenta, trebuie sa ataseze o adeverinta sau o copie a lucrarii de diploma (in cinci exemplare).
Potrivit DMS diplomele medicilor, farmacistilor si ale asistentilor medicali trebuie recunoscute de Oficiul de Recunoastere si de Administratie a Ministerului Sanatatii, in termen de 120 de zile. Oficiul poate sa ii oblige pe candidati sa urmeze diferite stagii de pregatire sau sustinerea unui examen pentru completarea studiilor.
Potrivit DMS, cadrele medicale trebuie sa depuna la Oficiul de Recunoastere si de Administratie a Sanatatii o copie legalizata a actului de identitate, copie legalizata a diplomei sau certificatului de studii, copia tradusa si legalizata a adeverintei eliberate de institutul de invatamant care a eliberat diploma. De asemenea, cadrele medicale trebuie sa aiba o experinta de minimum trei ani in domeniul medical si sa ataseze si o adeverinta care atesta faptul ca in ultimii cinci ani au lucrat legal in Romania. Taxa de administrare este pentru cadrele medicale de 46.875 de forinti, iar taxa de expert este 5.520 de forinti. Odata cu depunerea cererii trebuie achitata si suma de 52.395 de forinti.
Daca Oficiul de Recunoastere si de Administrare a Sanatatii recomanda sustinerea unui examen sau completarea experientei, candidatul va afla cu 30 de zile inainte, locul si data examenului pentru sustinerea probelor practice si teoretice.
Potrivit DMS, pentru a putea activa in domeniul sanatatii si asistentei sociale, cadrele medicale trebuie sa se inregistreze in registrul general al medicilor si sa fie membru in Colegiul Medicilor.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri