Auditul pentru strategia de privatizare a CEC a costat 240.000 dolari

Data publicarii: 23-12-2006
VladescuContractul de audit pentru strategia de privatizare a CEC, incheiat cu JP Morgan, are valoarea de 240.000 dolari, din care au fost achitati deja 198.000 dolari, a declarat, vineri, ministrul finantelor si presedintele Comisiei, Sebastian Vladescu. Comisia pentru privatizarea CEC a refuzat, vineri dimineata, oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa pentru privatizarea CEC, dupa ce OTP Bank Ungaria a ales sa nu depuna o oferta imbunatatita.

"Decizia unanima a Comisiei de privatizare a CEC a fost stoparea procesului de privatizare conform prevederii din strategia de privatizare", a declarat, vineri, ministrul finantelor si presedintele Comisiei, Sebastian Vladescu, dupa ce a fost deschisa singura oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece. Potrivit strategiei de privatizare, statul poate decide, in orice moment, intreruperea procesului de privatizare.

"Pretul oferit a fost in jur de 560 milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 69,9%. Suma este sub ceea ce ne-am asteptat si sub multiplicatorul oferit in cazul BCR...In urmatorii doi ani procesul nu va mai fi reluat", a precizat Vladescu.

Guvernul Romaniei a decis sa inceapa procesul privatizarii CEC in anul 2004, in perioada in care Adrian Nastase era prim ministru, la presiunea Fondului Monetar International.

La inceputul anului 2004, guvernul a decis si un calendar al privatizarii: alegerea consultantului pana in septembrie 2004, iar pana in martie 2005 urma sa fie publicat anuntul privatizarii.

Seful guvernului motiva privatizarea CEC prin nevoia de eficientizare a activitatii bancii. "Odata ce am decis sa continuam procesul de privatizare in sectorul bancar, si am observat in majoritatea cazurilor ca problema gestionarii, in general, este legata de tipul de proprietate, suntem hotarati sa acceleram procesul de privatizare, inclusiv privatizarea CEC, care va incepe in lunile viitoare", a declarat Nastase, in martie 2004. In septembrie 2004, a fost ales drept consultant firma JP Morgan, schimbat ulterior cu KPMG.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: