Trei scenarii pentru cresterea salariilor in 2007
Data publicarii: 27-12-2006
Ne pregatim de stabilizarea salariilor
"In primele doua cazuri, piata se va regla singura, fiind relativ dificila estimarea cresterii salariilor. Uitindu-ne la exemplele tarilor vecine (Cehia, Slovacia, Ungaria), la doi ani dupa integrare se poate observa o stabilizare a ratei de crestere a salariilor la aproximativ 8-10%, datorata mai ales unei migrari scazute a fortei de munca spre alte tari si mentinerii ritmului de noi investitii intrate", ne-a declarat Horatiu Cocheci, Assistant Manager, PwC. Potrivit acestuia, aproximativ doua milioane de romani lucreaza deja in afara granitelor si "este de asteptat mai degraba o «legitimizare» a activitatii acestora, decit o migrare masiva a celor aflati in tara spre spatiul european".
In ceea ce priveste a treia varianta, consultantul PwC estimeaza ca acest gen de interventie ar putea impulsiona angajatorul sa pastreze echitatea interna in organizatie, ridicind stacheta salariilor acordate in cadrul intregii organizatii. "Pastrind logica ultimilor ani si izolind acest element de cel al migratiei sau al volumului investitiilor, se poate presupune ca in medie salariile vor avea o crestere de 15% pina la sfirsitul lui 2007", mai spune Cocheci. Mentionam ca Ministerul Finantelor a stabilit pentru anul viitor un salariu minim de 390 de lei pe luna, adica cu 20 de lei mai mult decit in 2006.
Competitia creste leafa
Asa cum s-a intimplat si anul acesta, si pe viitor specialistii in resurse umane se asteapta ca in domeniile unde concurenta este acerba si salariile sa fie mai mari.
"Estimam o crestere a salariilor in intervalul 10-15%, cauza principala fiind tendinta de aliniere a salariilor din tara la salariile practicate in tarile aflate deja in UE. Este posibil ca marja de crestere sa fie mai mare de 15% in domeniile unde va exista o concurenta mai agresiva, cum ar fi, de exemplu, banking, retail, servicii", este de parere Alexandru Vasile, Business Development Manager la AIMS Human Capital Romania. "Cele mai mari cresteri salariale vor fi pentru acele pozitii care sint cele mai deficitare pe piata muncii in prezent, si anume: muncitori calificati, specialisti, experti din toate domeniile", sustine si Rudolf Fedorovici, consultant la agentia de recrutare Advice Human Resources.
Finantele si juridicul atrag cei mai multi angajati
Penuria de specialisti, cumulata cu dezvoltarea companiilor si cu noii-intrati, face ca departamentele care pot inghiti cei mai multi angajati sa fie in continuare cele financiare, juridice sau de constructii.
"Estimam ca zona financiara va ramine in continuare in topul cerintelor, la fel si ariile de legal (datorita cerintelor legislative) si resurse umane (datorita ofertei mari de joburi). O alta zona in care estimam ca vor exista cereri mari de profesionisti este domeniul industrial, protectia mediului, asigurarea calitatii, supply chain", mai spune Vasile Alexandru, manager AIMS. Ca o caracteristica a lui 2007, in contextul in care acesta este primul an al Romaniei ca stat comunitar, reprezentantii agentiilor de resurse umane prevad o cerere de forta de munca si in cadrul reprezentantelor care se vor deschide in tara noastra. "Cel mai mare numar de solicitari din partea angajatorilor si al firmelor de recrutare ar putea fi in domeniul constructiilor, in domeniile bancar, imobiliar, IT si in cadrul reprezentantelor ce se vor deschide in Romania dupa 1 ianuarie 2007", este de parere Rudolf Fedorovici, consultant la Advice.
Citeste tot articolul in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri