Conturile individuale de investitii vor inlocui clasicele depozite bancare

Data publicarii: 28-12-2006
Conturile individuale de investitii reprezinta un segment al pietei financiare aflat inca la inceput de drum in Romania, dar cu un real potential de crestere. La jumatatea acestui an, acest segment reprezenta aproape 9% din piata fondurilor mutuale, iar valoarea activelor acestora totaliza 40,3 milioane lei, adica dublu fata de sfarsitul anului 2005. Cea mai mare pondere din active, respectiv 93%, este detinuta de persoane fizice. Cu alte cuvinte, o parte din romanii care au reusit sa economiseasca au inceput sa investeasca banii si in altceva decat in clasicele depozite bancare.

Societatea de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) KD Capital Management detine, dupa propriile estimari, pe piata conturilor administrate o cota de 5%, excluzand insa produsele oferite de banci (investment banking). Compania de intermediere pe piata de capital, parte a grupului sloven KD, a inceput activitatea in Romania in luna mai a acestui an si are un portofoliu de peste 200 de clienti, dintre care aproximativ jumatate pentru produsul premium Private Wealth Management. Acest produs este unul de administrare a conturilor individuale si este adresat atat companiilor, cat si persoanelor fizice.

Profilul clientului, determinant

"Scopul final al clientului determina politica de investitii in cazul contului individual. Cu alte cuvinte, obiectivele clientului, riscul pe care este dispus sa si-l asume si perioada de timp la finalul careia se asteapta la profit sunt elementele principale pe care se bazeaza strategia de investitii", a declarat Radu Popescu-Buzeu, sef departament analiza in cadrul KD Capital Management. Potrivit acestuia, maturitatea minima recomandata pentru un contract de administrare de cont individual este de un an.

Citeste tot articolul in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: