Mario Draghi: Recenta apreciere a euro nu afecteaza inflatia
Data publicarii: 21-07-2017 | EconomieRecenta apreciere a euro si a randamentelor obligatiunilor guvernamentale nu este suficienta pentru a provoca ingrijorarea Consiliului guvernatorilor BCE, desi Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a indicat ca inca nu se apropie momentul pentru inasprirea politicii monetare, transmit DPA si Financial Times (FT).
Șeful BCE a recunoscut că aprecierea euro "a fost analizată cu atenție", dar spune că o schimbare bruscă a condițiilor financiare "ar fi ultimul lucru pe care îl dorește Consiliul guvernatorilor BCE". Totuși, Mario Draghi a apreciat că în acest moment condițiile financiare sprijină în mare măsură o revenire a inflației spre ținta BCE.
În condițiile în care se apropie momentul în care vor fi eliminate măsurile de stimulare fără precedent adoptate de băncile centrale în ultimii ani, investitorii caută indicii care să îi ajute să determine cât de mult vor înăspri politica monetară băncile centrale și cum se va renunța la politicile neconvenționale care au menținut dobânzile la minime istorice.
La ședința de politică monetară de joi, Banca Centrală Europeană a decis să mențină nemodificate dobânzile și programul de relaxare cantitativă, așa cum estimau majoritatea analiștilor. Mulți se așteptau ca Mario Draghi să ofere detalii privind evoluția achizițiilor de active, dar oficialul a precizat doar: "Consiliul guvernatorilor BCE a fost unanim în a susține că nu există o dată precisă pentru a discuta modificarea politicii monetare".
"Inflația nu este acolo unde dorim noi să fie sau unde ar trebui să fie", a apreciat șeful BCE, adăugând că nu există semne privind majorarea inflației.
Din 2015, Banca Centrală Europeană a creat lichiditate în exces în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de euro, prin achiziții agresive de obligațiuni și credite ieftine pe termen lung acordate băncilor, în cadrul măsurilor neconvenționale de politică monetară (QE).
Consiliul guvernatorilor BCE a menținut joi dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri