11 state UE impun restrictii muncitorilor romani pe piata muncii

Data publicarii: 02-01-2007
Aproape jumatate dintre statele membre ale Uniunii Europene au anuntat ca vor aplica, dupa 1 ianuarie 2007, diferite restrictii pentru romani pe pietele interne ale muncii, cele mai neasteptate, in opinia oficialilor romani, venind din partea Marii Britanii. Dintre cele 25 de state membre ale Uniunii Europene (UE), 11 au anuntat ca vor restrictiona accesul romanilor pe pietele intene ale muncii, iar restul au luat decizia de lasa libera circulatia romanilor in scop de munca sau nu au facut niciun anunt in acest sens.

Dupa multe speculatii in presa britanica, oficialii de la Londra au anuntat, in luna octombrie, ca romanii nu vor putea lucra in Anglia decat in anumite domenii, iar guvernul nu va aloca decat 20.000 de permise de munca, in comun cu muncitorii bulgari. In aceste conditii, reactia autoritatilor de la Bucuresti a fost una de dezamagire, atat presedintele Traian Basescu, cat si ministrul muncii, Gheorghe Barbu, considerand masura ca fiind una "discriminatorie", in conditiile in care Marea Britanie nu impusese restrictii muncitorilor din tarile care au aderat la UE in 2004. Gheorghe Barbu a spus chiar ca Romania ar trebui sa aplice principiul reciprocitatii pentru statele care impun restrictii romanilor, posibilitate prevazuta, de altfel, in tratatul de aderare.

Alte doua state din partea carora decizia privind accesul romanilor la munca era asteptata cu nerabdare de Bucuresti, datorita numarului mare de romani care au emigrat acolo, mai ales dupa 2002, au fost Italia si Spania. Iar decizia celor doua tari, unde, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Muncii, sunt plecati trei sferturi dintre romanii care lucreaza in strainatate, a fost de a restrictiona si ele accesul romanilor, cu posibilitatea de a lucra doar in anumite domenii (agricultura, industria hoteliera, activitati casnice sau constructii). Autoritatile de la Madrid insa au promis ca restrictiile, impuse pentru doi ani, vor fi "flexibile" si exista posibilitatea ca perioada sa fie micsorata, in functie de evolutia pietei interne a muncii.

Franta si Germania au anuntat, de asemenea, ca vor permite partial accesul muncitorilor romani si vor aplica restrictii pentru doi ani, tratament pe care l-au aplicat, dealtfel, si in cazul tarilor care au intrat in UE in 2004.

Celelalte tari care au anuntat ca vor impune restrictii romanilor pe piata muncii, dupa 1 ianuarie 2007, sunt: Ungaria, Grecia, Olanda, Danemarca, Belgia si Irlanda. Exista semnale ca si Portugalia va limita accesul pe piata muncii pentru romani, dar inca nu a fost facut un anunt oficial in acest sens.

In aceste conditii, Romania a anuntat ca va decide daca sau ce restrictii va impune muncitorilor straini pe piata interna a muncii in primul trimestru al anului 2007. Cu toate acestea, Departamentul pentru Munca in Strainatate a informat, la sfarsitul lunii decembrie, ca muncitorii provenind din tari UE, care au anuntat restrictii pentru romani pe piata muncii, vor avea nevoie de permise de munca si in 2007, pana cand Romania se va decide in acest sens, in timp ce muncitorii din statele care nu impun restrictii romanilor vor avea acces liber.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: