11 state UE impun restrictii muncitorilor romani pe piata muncii
Data publicarii: 02-01-2007
Dupa multe speculatii in presa britanica, oficialii de la Londra au anuntat, in luna octombrie, ca romanii nu vor putea lucra in Anglia decat in anumite domenii, iar guvernul nu va aloca decat 20.000 de permise de munca, in comun cu muncitorii bulgari. In aceste conditii, reactia autoritatilor de la Bucuresti a fost una de dezamagire, atat presedintele Traian Basescu, cat si ministrul muncii, Gheorghe Barbu, considerand masura ca fiind una "discriminatorie", in conditiile in care Marea Britanie nu impusese restrictii muncitorilor din tarile care au aderat la UE in 2004. Gheorghe Barbu a spus chiar ca Romania ar trebui sa aplice principiul reciprocitatii pentru statele care impun restrictii romanilor, posibilitate prevazuta, de altfel, in tratatul de aderare.
Alte doua state din partea carora decizia privind accesul romanilor la munca era asteptata cu nerabdare de Bucuresti, datorita numarului mare de romani care au emigrat acolo, mai ales dupa 2002, au fost Italia si Spania. Iar decizia celor doua tari, unde, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Muncii, sunt plecati trei sferturi dintre romanii care lucreaza in strainatate, a fost de a restrictiona si ele accesul romanilor, cu posibilitatea de a lucra doar in anumite domenii (agricultura, industria hoteliera, activitati casnice sau constructii). Autoritatile de la Madrid insa au promis ca restrictiile, impuse pentru doi ani, vor fi "flexibile" si exista posibilitatea ca perioada sa fie micsorata, in functie de evolutia pietei interne a muncii.
Franta si Germania au anuntat, de asemenea, ca vor permite partial accesul muncitorilor romani si vor aplica restrictii pentru doi ani, tratament pe care l-au aplicat, dealtfel, si in cazul tarilor care au intrat in UE in 2004.
Celelalte tari care au anuntat ca vor impune restrictii romanilor pe piata muncii, dupa 1 ianuarie 2007, sunt: Ungaria, Grecia, Olanda, Danemarca, Belgia si Irlanda. Exista semnale ca si Portugalia va limita accesul pe piata muncii pentru romani, dar inca nu a fost facut un anunt oficial in acest sens.
In aceste conditii, Romania a anuntat ca va decide daca sau ce restrictii va impune muncitorilor straini pe piata interna a muncii in primul trimestru al anului 2007. Cu toate acestea, Departamentul pentru Munca in Strainatate a informat, la sfarsitul lunii decembrie, ca muncitorii provenind din tari UE, care au anuntat restrictii pentru romani pe piata muncii, vor avea nevoie de permise de munca si in 2007, pana cand Romania se va decide in acest sens, in timp ce muncitorii din statele care nu impun restrictii romanilor vor avea acces liber.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri