Cand, cum, si de unde luati cardul de asigurat
Data publicarii: 03-01-2007
Doua milioane de romani vor solicita cardul
Cardul european de asigurat va fi eliberat la cerere de catre casele de asigurari de sanatate contra sumei de 2,2 lei, in termen de sapte zile de la data solicitarii lui.
"In plus, cei interesati trebuie sa depuna la casa de asigurari o cerere (n.r. - poate fi descarcata si de pe cnas.ro), adeverinta din care sa rezulte ca-si achita contributia la fondul de asigurari, eliberata de la locul de munca, si copie dupa actul de identitate", ne-a explicat Cristina Calinoiu, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. In cazul copiilor sub 14 ani, se depune certificatul de nastere, iar pensionarii trebuie sa aduca ultimul talon de pensie.
In acest an, se estimeaza ca aproximativ doua milioane de romani vor solicita un astfel de card. In baza lui, romanii care sunt turisti sau care tranziteaza pentru afaceri spatiul UE vor putea beneficia de asistenta medicala gratuita pentru urgente, si nu de operatii complicate cum ar fi by-passurile. Exista insa si unele exceptii.
"In situatia in care un roman vrea sa calatoreasca in UE si are nevoie de sedinte de dializa poate solicita in prealabil la casa de asigurari din Romania decontarea procedurii pe care trebuie s-o faca la spitalul din strainatate", a explicat, intr-o conferinta de presa, Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Tratamentele de urgenta se vor acorda insa in conditiile stabilite de sistemul public din tarile respective. Spre exemplu, in Germania asiguratii achita o coplata de 10 euro pe zi de spitalizare, pentru primele 20 de zile.
Cardul este valabil 6 luni, iar oficialii estimeaza ca sumele pe care sistemul de asigurari din Romania le va deconta in 2007 pentru aceste servicii acordate romanilor in strainatate vor fi intre 20.000 si 30.000 de lei.
Exceptii
Ce faceti daca aveti domiciliul in alta localitate
Cardul de asigurat se poate elibera doar romanilor care achita contributia la fondul de asigurari. "Cei cu domiciliul in alta localitate trebuie sa aiba o mutatie in judetul unde-si achita contributia pentru a-si putea ridica acest card", explica purtatorul de cuvant al CASMB, Cristina Calinoiu.
Cei care nu achita contributia la fondul de asigurari pot beneficia de cardul de asigurat numai daca platesc contributia retroactiv pe ultimii 5 ani. Ceea ce inseamna ca trebuie sa plateasca in jur de 2.500 de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri