Cand, cum, si de unde luati cardul de asigurat

Data publicarii: 03-01-2007
Casele de asigurari de sanatate primesc, din 3 ianuarie 2007, actele care va permit sa aveti card european de asigurat. Actul se elibereaza de casele de asigurari unde fiecare isi achita contributia la fondul de sanatate si permite acordarea de asistenta medicala gratuita in tarile membre UE, inlocuind asigurarea medicala privata care se incheia pana la sfarsitul anului trecut. Cei care nu sunt asigurati si vor un astfel de card trebuie sa achite in jur de 2.500 de lei.

Doua milioane de romani vor solicita cardul

Cardul european de asigurat va fi eliberat la cerere de catre casele de asigurari de sanatate contra sumei de 2,2 lei, in termen de sapte zile de la data solicitarii lui.

"In plus, cei interesati trebuie sa depuna la casa de asigurari o cerere (n.r. - poate fi descarcata si de pe cnas.ro), adeverinta din care sa rezulte ca-si achita contributia la fondul de asigurari, eliberata de la locul de munca, si copie dupa actul de identitate", ne-a explicat Cristina Calinoiu, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. In cazul copiilor sub 14 ani, se depune certificatul de nastere, iar pensionarii trebuie sa aduca ultimul talon de pensie.

In acest an, se estimeaza ca aproximativ doua milioane de romani vor solicita un astfel de card. In baza lui, romanii care sunt turisti sau care tranziteaza pentru afaceri spatiul UE vor putea beneficia de asistenta medicala gratuita pentru urgente, si nu de operatii complicate cum ar fi by-passurile. Exista insa si unele exceptii.

"In situatia in care un roman vrea sa calatoreasca in UE si are nevoie de sedinte de dializa poate solicita in prealabil la casa de asigurari din Romania decontarea procedurii pe care trebuie s-o faca la spitalul din strainatate", a explicat, intr-o conferinta de presa, Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Tratamentele de urgenta se vor acorda insa in conditiile stabilite de sistemul public din tarile respective. Spre exemplu, in Germania asiguratii achita o coplata de 10 euro pe zi de spitalizare, pentru primele 20 de zile.

Cardul este valabil 6 luni, iar oficialii estimeaza ca sumele pe care sistemul de asigurari din Romania le va deconta in 2007 pentru aceste servicii acordate romanilor in strainatate vor fi intre 20.000 si 30.000 de lei.

Exceptii

Ce faceti daca aveti domiciliul in alta localitate

Cardul de asigurat se poate elibera doar romanilor care achita contributia la fondul de asigurari. "Cei cu domiciliul in alta localitate trebuie sa aiba o mutatie in judetul unde-si achita contributia pentru a-si putea ridica acest card", explica purtatorul de cuvant al CASMB, Cristina Calinoiu.

Cei care nu achita contributia la fondul de asigurari pot beneficia de cardul de asigurat numai daca platesc contributia retroactiv pe ultimii 5 ani. Ceea ce inseamna ca trebuie sa plateasca in jur de 2.500 de lei.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: