Cele mai mari amenzi care intra in vigoare din 2007

Data publicarii: 03-01-2007
amenzi mari in 2007Aderarea la Uniunea Europeana aduce noi reguli, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice. Nerespectarea acestora atrage amenzi foarte mari, mai ales in domeniul protectiei mediului si cel sanitar-veterinar. Incepand cu 1 ianuarie 2007, companiile care nu completeaza, pe langa carnetele de munca, si registrul electronic de evidenta a salariatilor vor fi amendate cu sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei.

- Taranii care produc tuica si rachiuri naturale, chiar si numai pentru consum propriu, vor trebui sa plateasca la stat o acciza de 8,75 lei/litru, nivel aplicat pentru cantitatile mai mici de 50 de litri. Aceia care produc cantitati mai mari de 50 de litri pe an vor plati o acciza de 17,5 lei pe litru. Producatorii vor fi obligati sa obtina autorizatie de la Fisc, amenzile aplicate celor care produc fara acest document mergand pana la 100.000 de lei.

- Pedeapsa maxima aplicata celor care imbuteliaza vinuri DOC (de origine controlata) in afara arealului delimitat sau celor care pun in consum sau vand vinuri care nu corespund caracteristicilor calitative ajunge la 100.000 lei.
Inchisoare de la 1 la 5 ani, pentru poluarea raurilor si baltilor

- Amenzi de pana la 2.000 de lei vor fi aplicate in cazul infiintarii de plantatii de vita de vie mai mari de 0,1 ha sau al extinderii peste aceasta limita a celor existente, fara autorizatie de plantare.

- Legislatia este mult mai dura in cazul producatorilor de alimente care nu respecta normele sanitar-veterinare, caz in care operatorii gasiti vinovati vor fi obligati sa isi nceteze activitatea.

- Atat combinatele de crestere a porcilor si gainilor, cat si rafinariile, otelariile si CET-urile vor fi amendate cu sume pana la 100.000 de lei in cazul in care nu si-au obtinut la termen autorizatia integrata de mediu.

- Legea prevede inchisoare de la 1 la 5 ani pentru cei gasiti vinovati de poluarea baltilor, raurilor, izvoarelor subterane si a marii cu ape uzate, deseuri sau reziduuri toxice. Cei vinovati de savarsirea din culpa a acestor infractiuni vor sta dupa gratii de la 1 an la 3 ani sau vor achita o amenda de 300.000 - 500.00 de lei. In categoria infractorilor intra si firmele sau persoanele care depoziteaza sau folosesc ingrasaminte chimice sau pesticide in zonele de protectie a apelor, fiind prevazuta pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau o amenda de 3.000 5.000 de lei.

- Poluatorii a caror neglijenta sau rea-credinta a cauzat moartea uneia sau mai multor persoane, otravirea in masa a populatiei, provocarea de epidemii sau a unei pagube importante economiei nationale vor fi pedepsti cu inchisoarea de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: