BRD renunta la creditul ''Lejer'' si majoreaza dobanzile si comisioanele

Data publicarii: 12-01-2007
BRD majoreaza dobanzile si comisioanelePentru a doua oara in ultimele doua luni, BRD a majorat dobanzile la creditele de nevoi personale in euro. Ultima majorare, de la inceputul acestui an, a fost de 0,25 puncte la toate creditele acordate in euro. Banca aplica dobanzi diferentiate, in functie de perioada de creditare: 10,25% la creditele contractate pe o perioada intre 6 si 48 luni, 11,25% intre 48 si 84 de luni si 12,75% intre 84 si 120 de luni.

Totodata, banca a renuntat la creditul Expresso Lejer, lansat la inceputul anului trecut, credit ce permitea un acces mai usor la respectivul tip de imprumut si fara costuri suplimentare, precum comisionul de acordare a creditului, ce se percepea in cazul creditului standard. In schimb, banca introducea un comision lunar de 0,3% perceput la soldul creditului.

Acum, BRD a renuntat la creditul Lejer si acorda doar creditul Expresso standard, dar pentru care trebuie platite ambele comisioane: si cel lunar de gestiune, de 0,3%, si un comision de intocmire a dosarului de credit, de 2,5% din valoarea creditului. Asadar, costul creditului este acum mai mare.

Cost care a fost majorat si in ceea ce priveste dobanzile. Daca la creditul Expresso Lejer se platea initial o dobanda de 10,9% pe an la lei, variabila, acum dobanda este intre 10 si 12,5%, in functie de perioada de rambursare a creditului.

Credite in lei doar cu dobanzi fixe

In plus, BRD acorda acum credite in lei numai cu dobanzi fixe, ceea ce presupune mai multe dezavantaje decat avantaje pentru beneficiarii creditelor. Un avantaj ar fi acela ca avem certitudinea ca rata de plata nu se va modifica, chiar daca dobanzile pietei vor urca. Un avantaj cert, insa doar in cazul unui credit pe termen scurt, de maxim un an.

Se stie ca dobanzile urmeaza sa scada in urmatorii ani, asa incat daca luam un credit cu dobanda fixa pe 5 sau chiar 10 ani, vom fi nevoiti sa platim rate mult mai mari decat vor exista pe viitor. Solutia ar putea-o reprezenta o refinantare (apelarea la un nou credit, cu noile dobanzi, mai mici), insa aceasta presupune alte costuri, reprezentate de comisionul de rambursare in avans a creditului vechi si cel de acordare a noului credit.

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: