Investitiile in fondurile mutuale au crescut cu 86% in 2006

Data publicarii: 15-01-2007
Numarul fondurilor deschise de investitii a crescut anul trecut cu aproape 40% fata de anul anterior, ajungand in prezent la 32, conform datelor prezentate astazi de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Astfel incat investitiile in fondurile mutuale au crescut anul trecut cu 86%, la 633 milioane lei (187 milioane euro). Cele mai multe noi fonduri aparute (cate patru) au fost cele diversificate, care investesc atat in actiuni bursiere cat si in alte nstrumente de investitii mai sigure si fondurile de actiuni.

Anul 2006 a fost unul deosebit de dinamic pentru industria fondurilor deschise de investitii deoarece, cu toate inconvenientele aparute pe parcursul anului pe piata bursiera, industria a inregistrat un ritm de dezvoltare sustinut, superior anilor anteriori, astfel ca la finele lunii decembrie putem consemna ca numarul fondurilor deschise din piata a crescut fata de anul anterior cu aproape 40%, ajungand in prezent la 32. Categoriile cele mai favorizate de aparaitia noilor fonduri au fost cele ale FDI diversificate (+ 4 FDI) si de actiuni (+ 4 FDI).

In mod firesc si activele nete au cunoscut cresteri substantiale, astfel ca pe ansamblul industriei consemnam o crestere la nivelul anului 2006 cu peste 86 %, adica un nivel de peste 633 mil. lei. Exprimat in moneda europeana, nivelul activelor nete al industriei era la finele anului de peste 187 mil.€ ceea ce reprezinta o crestere cu peste 103% fata de anul anterior, interval de timp in care leul s-a apreciat fata de euro cu 8,7%.

Daca pe ansamblul industriei, media anuala de crestere a activelor a fost de peste 86%, pe categori de fonduri, cresterile de activ net au avut dinamici diferite. Mentinandu-se aproape permanent in topul atractivitatii din punct de vedere al cresterilor de active nete in acest an, fondurile diversificate reusesc practic sa-si dubleze nivelul activelor nete, iar cele de actiuni sa-l tripleze. Chiar daca pe parcursul anului atat fondurile monetare cat si cele de obligatiuni au avut cresteri mult mai putin spectaculoase decat celelalte fonduri, iata ca totusi si acestea incheie anul cu cresteri de active nete cu peste 18% la cele monetare si cu peste 21% cele de obligatiuni si instrumente cu venit fix.

Privit prin prisma cotelor de piata detinute, anul 2006 aduce schimbarii destul de importante in comparatie cu anul anterior astfel ca fata de 2005 cand fondurile monetare si cele diversificate detineau suprematia in cote egale (31,9%), iata ca anul 2006 aduce schimbari spectaculoase aducand in prim plan fondurile divesificate care domina destul de categoric piata cu o pondere de aproape 38%, urmate destul de aproape de fondurile de actiuni cu pondere de peste 32%. Astfel ca aceste doua categorii detineau impreuna la 31.12.06, peste 70% din industrie, in comparatie cu 53% cat detineau la finele anului 2005.

Analizat din punct de vedere al nivelului de atractivitate, anul 2006 a scos in evidenta apetitul deosebit aratat de investitori pentru fondurile diversificate si cele de actiuni, apetit mentinut si chiar amplificat in perioada in care pe piata bursiera se consemnau corectii semnificative. Astfel ca la finele anului raportat, fata de un volum total de peste 274,67 mil.lei sau peste 81 mil.€, flux al intrarilor nete de capital, fondurile diversificate si cele de actiuni, inregistrau impreuna intrari nete de capital de peste 232 mil.lei sau 68,7 mil.€, ceea ce reprezinta peste 84% din total. Comparativ cu anul 2005, cand nivelul intrarilor nete de capital a fost de circa 76,1 mil.lei sau 20,7 mil.€, anul 2006 aduce de fapt o crestere de aproape 3,3 ori a intrarilor nete de capital exprimate in euro.

Privind din punct de vedere al detinerilor de activ net / investitor, finele anului 2006 consemneaza pe ansamblul industriei un volum de 8.078 lei/investitor, sau 2.389 € / investitor, ceea ce este cu peste 84% mai mult decat acelasi indicator exprimat in euro calculat la finele anului 2005.

Si numarul de investitori pe total industrie, consemneaza la finele anului 2006, o crestere cu peste 10% fata de finele anului anterior sau exprimat altfel, anul 2006 a adus un numar de 7402 investitori noi fata de anul 2005.
Fata de numarul total de investitori, investitorii persoane juridice detin o pondere de doar 1,7% insa in aceasi timp 56,5% din activele nete ale industriei sunt detinute in medie de aceasta categorie de investitori.

Pe categorii de fonduri aceasta distribuire a activelor nete arata astfel: FDI monetare, peste 87% din activele nete sunt in contul persoanelor juridice, la FDI de obligatiuni acest procent este de 62 %, la FDI divesificate de 53% si la FDI de actiuni de 40%.

Indicele IFM a inregistrat in luna decembrie o usoara depreciere de 0,15% (15,88 puncte), insa pe ansamblul anului 2006, IFM a cunoscut o apreciere de 10,38 puncte procentuale, interval de timp in care rata inflatiei a fost de 4,87%.
Pe ultimii 3 ani IFM a inregistrat o apreciere de 66,50%.

Citeste tot articolul in Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: