Andreea Paul (INACO): Romania este complet decuplata de la progresul tehnologic

Data publicarii: 02-02-2018 | Economie

România este decuplata complet de la progresul tehnologic, iar întrebarea care se pune este de ce nu reusim sa transpunem cresterea economica în calitatea vietii, a declarat, joi, Andreea Paul, presedintele Initiativei pentru Competitivitate (INACO), în cadrul dezbaterii cu tema "De ce pierde România din competitivitate? Provocari si solutii".

"De ce România pierde din competitivitate si care sunt provocarile? Desi România are cea mai ridicata viteza de crestere economica din Europa, aceasta nu se regaseste în rapoartele globale privind competitivitatea. Nimeni nu raspunde de ce cadem în aceste topuri globale si de ce restul din jurul nostru performeaza. Cu toate ca avem o crestere economica ridicata, nu reusim sa o transpunem în calitatea vietii. România este complet decuplata de la progresul tehnologic. Daca ne uitam la toti indicatorii alocati pentru educatie, cercetare, inovare o sa gasim justificarea de ce nu performam. În acelasi Raport al Competitivitatii Globale, publicat de Forumul Economic Mondial, România se asaza pe un rusinos loc 132 în lume din 137 de tari analizate. Înaintea coruptiei, sunt patru indicatori la care mediul de afaceri percepe ca România sta nu tocmai bine: incapacitatea guvernamentala de a coordona activitatea economica, de a inova, de a fiscaliza inteligent, de a valorifica talentele sau lipsa finantarii initiativelor economice private sau ale statului", a atentionat Andreea Paul.

Conform INACO, Raportul Competitivitatii Globale 2017 - 2018 al Forumului Economic Mondial arata ca România a pierdut, într-un singur an, sase locuri ajungând de pe locul 62 pe locul 68 în lista celor 137 de tari analizate din perspectiva a peste 100 de indicatori economici luati în considerare.

De asemenea, România a retrogradat cinci pozitii în topul mondial al capacitatii de a dezvolta, retine si atrage talentele, respectiv doua locuri în Raportul Global al Competitivitatii Turismului.

În acelasi timp, Bucurestiul a pierdut 16 pozitii în Raportul Global al Competitivitatii Urbane, la limita topului 200 al oraselor lumii, ajungând pe locul 188.

Initiativa pentru Competitivitate (INACO) si Centrul de Cercetari al Facultatii de Relatii Economice Internationale (REI), în parteneriat cu Patronatul Investitorilor Autohtoni - PIAROM, au organizat, joi, la Academia de Studii Economice din Capitala, o dezbatere cu tema "De ce pierde România din competitivitate? Provocari si solutii".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: