Unicredit: Suntem pregatiti sa finantam achizitia in sistem leasing a Castelului Bran
Data publicarii: 18-01-2007
"Pentru aceasta, insa, este nevoie de niste clarificari legislative, intrucat, potrivit normelor in vigoare, nu este limpede daca, in cazul unei achizitii publice, companiile de leasing au statut de ofertant primar sau secundar. Altfel spus, nu stim daca cel care vrea sa achizitioneze un anumit obiect in leasing trebuie sa prezinte, in subsidiar, si modalitatea de finantare a achizitiei sau daca chiar compania de leasing este cea care face o oferta de finantare a unei anumite achizitii. Intentionam sa facem un lobby puternic, anul acesta, pe langa autoritati, pentru promovarea achizitiilor publice in sistem leasing, inclusiv prin prezentarea unor modele europene in materie", a explicat Septimiu Postelnicu.
Potrivit presedintelui CJ Brasov, Aristotel Cancescu, CJ Brasov a primit o oferta din partea avocatilor mostenitorilor Castelului Bran, de cumparare a castelului, cu un montaj financiar facut pe o perioda de zece ani, la pretul de 60 de milioane de euro, bani care ar urma sa fie pusi la dispozitie de catre o banca din Austria, sistemul de achizitionare fiind de tip leasing.
Comisia numita marti ,de CJ Brasov, pentru a analiza oportunitatea cumpararii Castelului Bran, va pleca, in curand, in Spania, sa negocieze cu operatorul E-cultura, care ar putea sa exploateze turistic obiectivul, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, presedintele consiliului, Aristotel Cancescu.
Oferta de cumparare inaintata de Casa de Habsburg Consiliului Judetean Brasov, in luna decembrie, contine si un bussiness plan ce prevede ca exploatarea castelului se va realiza de catre un operator cultural spaniol.
Compania e-cultura ar urma sa fi actionar majoritar intr-o societate care sa se ocupe de exploatarea castelului. Consiliul Judetean ar detine si el o cota patre din actiuni, sub 50%, a explicat Cancescu.
Comisia numita marti in sedinta extraordinara a CJ Brasov, formata din Silviu Costea, din partea PNL, Lucian Ionescu, PSD, Florin Staicu, PD, Marko Gabor, UDMR si Vespasian Iancu, din partea grupului de consilieri independenti, "se va deplasa in Spania sa vedem cine este e-cultura, pe mana cui ne dam, daca ne dam", a spus Cancescu.
Presedintele consiliului a adaugat ca a primit o invitatie oficiala si ca reprezentanti ai comisiei CJ Brasov vor pleca in Spania imediat dupa votarea bugetului judetului, "in vreo zece zile".
Compania e-cultura este "un operator international" care va face, catre "o mare banca austriaca", plata imprumutului contractat de CJ Brasov pentru achizitionarea castelului, intr-o perioada de 12 ani si ar urma sa investeasca si in modernizarea castelului, potrivit lui Cancescu.
"Ei (e-cultura - n.r.) calculeaza sa scoata in ultimii ani, anul 10, 11 si 12, 12 milioane de euro beneficiu. Sunt niste sume foarte mari, de aceea eu am cerut auditarea acestui bussiness plan. El e frumos, eu am incredere, dar trebuie verificat si de niste specialisti", a explicat Cancescu.
Spaniolii ar urma sa fie implicati in exploatarea castelului cel putin 12 ani, perioada in care vor returna creditul contractat pentru achizitionarea castelului.
Totodata, saptamana viitoare vor veni in Romania reprezentanti ai bancii austriace, iar comisia CJ Brasov va negocia imprumutul pentru cumpararea Bran-ului.
Intrebat daca se negociaza cu banca suma de 60 de milioane, cat este oferta de vanzare a castelului facuta de actualii proprietari, Casa de Habsburg, Cancescu a spus ca pretul se va discuta direct cu mostenitorii castelului. "Poate scadem acel pret pe care l-au cerut ei. Parerea mea e ca s-ar mai putea scadea", a spus Cancescu.
Spaniolii vor negocia, la randul lor "conditii cat mai bune pentru acel credit, eventual un termen mai mare".
CJ Brasov a primit o oferta de vanzarea a Castelului Bran din partea actualilor proprietari, mostenitorii principesei Ileana de Habsburg, la pretul de 60 de milioane de euro, esalonata pe zece ani.
"Suma n-a avut niciun accept al nostru, am zis ca suntem de acord cu achizitionarea castelului, impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor", a spus Cancescu, marti, in sedinta CJ.
Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu a declarat insa ca suma de 60 de milioane de lei este prea mare pentru un obiectiv de talia Castelului Bran.
Pretul ridicat cerut de Casa de Habsburg este insa motivat, in opinia lui Cancescu, de existenta brandului Bran, "cel mai tare brand din Romania" prin asocierea, falsa din punct de vedere istoric, cu contele Dracula-Vlad Tepes.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online