Taxa de inmatriculare auto ramane la latitudinea Comisiei Europene
Data publicarii: 18-01-2007
Modificarea taxei auto de prima inmatriculare a ramas la stadiul de discutie, desi atat ministrul mediului, Sulfina Barbu, cat si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, au anuntat, la inceputul acestei saptamani, reducerea acesteia in sedinta de Guvern de ieri. Responsabilii nu s-au mai pripit sa avanseze vreo propunere in ceea ce priveste modul de calcul al taxei, de teama probabil sa nu "supere" Comisia Europeana (CE). Astfel, guvernantii nostri asteapta finalizarea discutiilor cu expertii CE si abia dupa aceea vor anunta cu cat se va reduce taxa. Pana atunci, romanii care vor sa isi aduca o masina de afara vor plati aceeasi taxa aberant de mare.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) poarta inca discutii cu expertii Directiei Taxe a CE privind taxa de prima inmatriculare auto, urmand sa propuna Guvernului modificarea acesteia conform normelor UE. "Nu a fost adoptat azi (ieri n.r.) nici un act normativ legat de acest subiect. A avut loc o discutie, iar concluziile sunt ca aceasta taxa de prima inmatriculare nu este ilegala si nu contravine normelor europene, problema fiind cu nivelul taxei", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ea a tinut sa precizeze ca nivelul actual al taxei a fost stabilit de Parlament, si nu de Guvern, apreciind ca acesta corespundea normelor europene in varianta initiala promovata de Executiv. "Faptul ca modificam aceasta taxa nu inseamna o renuntare la politica de protectie a mediului. O componenta foarte importanta a acestei masuri o reprezinta necesitatea de a proteja mediul inconjurator de diverse deseuri care ar putea sa fie aduse in Romania daca s-ar renunta cumva la aceasta taxa", a spus Oana Marinescu.
APIA ameninta cu spectrul unui alt impozit
Daca guvernantii n-au mai riscat sa modifice o lege fara sa fie siguri ca modificarea va fi agreata de CE, importatorii si producatorii de autoturisme au lansat ieri ipoteze oarecum socante la adresa romanilor care poseda un autoturism. Fara sa piarda ocazia de mai face presiuni asupra guvernantilor pentru pastrarea taxei de inmatriculare auto, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) a anuntat, ieri, ca in cazul suspendarii taxei, ar putea propune introducerea unui impozit anual, existent in UE, care ar fi foarte mare si care ar fi platit de doua milioane de posesori de masini vechi. "In schimb, taxa de prima inmatriculare este platita de circa 250.000 de cumparatori de masini noi pe an", se arata intr-un comunicat al APIA.
Tariceanu, purtatorul de cuvant al APIA?
Comunicatul APIA, remis redactiilor in cursul zilei de ieri, reia, practic, argumentele folosite de premierul Calin Popescu Tariceanu (presedinte de onoare al APIA) pentru mentinerea taxei de inmatriculare. Astfel, APIA sustine ca autovehiculele vechi si foarte ieftine vor ajunge in 2-3 ani dupa achizitie sa fie abandonate sau, "in cel mai fericit caz, casate", generand costuri de reciclare suplimentare. APIA considera drept "un demers iresponsabil" incurajarea achizitiei de autovehicule vechi si poluante, intrucat orice concesie facuta celor care doresc cu orice pret profitul va transforma Romania "in lada de gunoi a Europei", cu implicatii mari asupra costurilor ulterioare de depoluare.
Firmele de leasing acuza neclaritati in aplicarea taxei
Introducerea taxei de prima inmatriculare si modificarea legislatiei in sensul platii taxelor vamale la intreaga valoare a masinii pentru importurile din afara Europei sunt principalele probleme cu care se confrunta piata leasingului la inceputul acestui an, considera firmele de profil. "Taxa de prima inmatriculare reprezinta unul dintre elementele care a creat probleme industriei auto la inceputul acestui an. Avem nevoie de un cadru limpede de aplicare a acestei taxe", a declarat, ieri, presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Nebancare, Septimiu Postelnicu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri